Да ли ће поскупети струја?

БЕОГРАД:  Надлежни у Србији разматрају могућност да Електропривреди Србије у јулу или августу дозволе да подигне цену струје за домаћинства за 30, а привреди за 70 одсто, сазнаје Демостат у изворима блиским Влади Србије.
struja, strujomeri, isključenje struje Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Цена електричне енергије у Србији за домаћинства се коригује тако што ЕПС упути захтев Агенцији за енергетику Србије (АЕРС), подносећи трошковник којим га правда.

Како објашњава Демостат, АЕРС процењује да ли је захтев ЕПС оправдан или не и у зависности од тога га и одобрава.

С обзиром да је ЕПС у власништву државе, Србије републичка Влада има пресудан утицај на то са каквим ће захтевом ЕПС изаћи пред Агенцију за енергетику.

У случају да надлежни усвоје одлуку да струја у Србији за домаћинства поскупи за 30 одсто, то би представљало енормни удар на животни стандард и кућни буџет грађана.

Претходни пут струја је за домаћинства поскупела 1. фебруара прошле године и то за 3,4 одсто.

Сасвим је јасно да би одлука надлежних да струја поскупи за чак 30 одсто за домаћинства изазвала велико незадовљство и гнев у јавности, предвиђа Демостат и напомиње да би и реакција привреде на поскупљење од 70 одсто била у потпуности негативна.

Економска криза због последица пандемије корона вируса, скока цена енергената на светском тржишту и рата у Украјини је главно оправдање оних који тврде да струја у Србији мора да поскупи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести