Девизне резерве пуније 2,1 милијарду евра

Бруто девизне резерве Народне банке Србије повећане су у 2019. години 2,1 милијарду евра и износиле су на крају децембра, по прелиминарним подацима, 13,37 милијарди евра, саопштено је из НБС-а.

Девизним резервама на том нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М-1 од 174 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (износ умањен за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају децембра су достигле 11,44 милијарде евра и биле су 2,6 милијарди веће у односу на крај 2018. године, док су у децембру повећане 43 милиона евра.И бруто и нето девизне резерве НБС-а су на крају децембра прошле године биле на највишем нивоу од 2000. године, откад се подаци прате на тај начин.

Прошлогодишње повећање бруто девизни резерви од 2,1 милијарде евра у целости се може приписати активностима НБС-а, који је на домаћем девизном тржишту нето купио девизе у износу од 2,7 милијарди евра.


Куповине прескочиле продају

НБС је у децембру на међубанкарском девизном тржишту купио 370 милиона евра и продао 15 милиона.Током целе прошле године НБС је нето купио 2,695 милијарде евра (куповина је износила 3,1 милијарду евра, а продаја 405 милиона).


Из централне банке истичу да је то најздравији начин повећања резерви јер не подразумева било какво задуживање, нити друге обавезе.Раст резерви остварен је у амбијенту снажног раздуживања државе у девизном знаку по основу кредита и хартија од вредности у нето износу од 0,8 милијарди евра.

У односу на новембар 2019, децембарски ниво бруто девизних резерви је био 86,2 милиона евра нижи.Нето приливи у девизне резерве по основу активности НБС-а на међубанкарском девизном тржишту (310 милиона евра) у децембру су готово у целости покрили нето одливе по основу девизних обавеза државе (337,4 милиона евра).

Нето приливи по основу донација (48,7 милиона евра), ефикасног управљања девизним резервама и другим основима (укупно нето 82,7 милиона евра) у највећој мери компензовали су нето одливе по основу девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака крајем године (149,4 милиона евра).

Негативан нето ефекат на девизне резерве у децембру имали су и тржишни фактори (40,8 милиона евра).

Обим трговине девизама реализоване на међубанкарском девизном тржишту је у децембру износио 739,7 милиона евра и био је 173,2 милиона евра већи него у претходном месецу.

Е. Д. Н.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести