Дизел вози цену од готово 170 динара литар

НОВИ САД: На бензинским пумпама у Србији последњих неколико месеци гориво стално и помало иде узлазном путањом па је ових дана за литар потребно више новца него прошле недеље.
Benzinska_Pumpa_18-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Литар безоловног бензина продаје се за око 157 динара, што је око динар више, док је литар евродизела сада скупљи око два динара и кошта око 168. Цене нису исте на свим пумпама па је гориво могуће наточити и јефтиније, али и знатно скупље, посебно на пумпама на ауто-путу. И на тржиштима у региону цена горива расте па је тако на бензинским пумпама у Хрватској за литар бензина потребно око 1,45 евро у просеку, док дизел-гориво у тој земљи у просеку кошта око 1,41 евро.

По речима секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића, више цене горива у Србији последица су раста цене нафте и берзанских котција бензина и дизела.

То су референтне цене, на основу којих се одређују цене на велепородајном тржишту, каже Мићовић.

Како додаје, берзанске котације расту већ два месеца и више су око 15 одсто, што утиче на цену горива на нашим пумпама, али и на тржиштима у региону.

У истом периоду, указује Мићовић, нафта је поскупела више, односно  барел је скупљи око 20 одсто.

Како ће се кретати цена нафте зависи од глоблног тржишта и веома је тешко предвидети било шта јер садашња промена цене нафте није последица тржишних кретања, односно односа понуде и тражње, већ је изазвана другим факторима, пре свега политичким, каже Мићовић. 


Шарене цене горива у Европи

На тржишту у региону гориво највише плаћају возачи у Грчкој, где литар безоловног бензина кошта око 1,76 евро, а евродизела око 1,45, док је резервоар најповољије наточити у Македонији, где је за литар безоловног бензина потребно око 1,22 евро, а евродизела 1,09.

У Албанији је за литар обе врсте горива потребно око 1,42 евро, а у Босни и Херцеговини око 1,23, односно око 1,18. У Црној Гори литар безоловног бензина кошта око 1,41 евро, а евродизела око 1,25, у Румунији возачи за литар бензина плаћају око 1,29 евро, а евродизела око 1,26, док је у Словенији литар бензина око 1,50 евро, а евродизела око 1,35.

Најскупље горово у Европи плаћају возачи у Норвешкој, где литар безоловног бензина кошта око 1,91 евро, а евродизела око 1,71. Најповољнија цена горива је у Русији, где и безоловни бензин и евродизел коштају око 0,60 евра.


Иначе, од маја се цена барела „брента” кретала између 70 и 80 долара, а протеклих неколико недеља је била у сталном расту и почетком октобра „брент” је коштао око 86 долара, али сада барел те нафте кошта око 83 долара. То је у односу на почетак године око 16 долара више, а око 20 више него крајем фебруара. Овогодишња просечна цена барела „брента” је нешто виша од 73 долара и у односу на прошлу годину, када је била нешто нижа од 55 долара, барел је скупљи око 18 долара.

На коју ће страну ће ићи цена нафте и којом динамиком мало ко жели да каже, али поједини трговци нафтом процењују да би барел „брента” до краја године могао коштати 90 долара. Све, наравно, завоси од глобалног тржишта, које је због сукоба Америке и Ирана, као и других сличних трзавица, све нестабилније.

У сваком случају, очекује се и реакција државе јер би кроз акцизну политику и она могла утицати на снижење цена нафтних деривата на нашим пумпама. Посебно су угрожени пољопривредници и превозници, који горово купују исто као и сви други возачи.

Брине и чињеница да од цена нафте зависи и цена гаса, те се и ту могу очекивати корекције. Колико и када – то већ зависи од сложене рачунице и методологије по којој се цене тог енергента израчунава. Могућност минималног поскупљења гаса најавио је и министар енергетике Александар Антић, али ни он није могао прецизирати ни када би се корекција могла догодити ни колико би евентуално мало поскупљење могло износити.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести