Дугалић: Пашће свих 7.000 тужби грађана, корист само за адвокате

БЕОГРАД: Генерални секретар Удружења банака Верољуб Дугалић изјавио је да је Врховни касациони суд заузео став да банке имају право на наплату трошкова обраде кредита управо због различите праксе која је до сада постојала у првостепеним судовима када је реч о тужбама клијената против банака. 
novac troskovi
Фото: pixabay.com

После става Врховног касационог суда, сви судови имају упутство како да раде убудуће, рекао је Дугалић за ТВ Прва и навео да постоји око 7.000 тужби грађана против банака.

Све ће то да падне и све ће то на крају да плате грађани, сматра Дугалић. 

Упитан о позиву адоката да грађани туже банке, Дугалић каже да у овом случају имају корист само адвокати, те да је тај „адвокатски лоби“ заправо наговорио грађане да туже банке. 

Наш савет је следећи - пошто ће грађани изгубити те спорове, да те трошкове плате адвокати и они који су их наговарали да туже банке", рекао је Дугалић. 

Према његовим речима, грађани не треба да слушају савете оних који су обмањивали јавност и довели их у заблуду, попут разних удружења и „самозваних стручњака и аналитичара“ који су их позивали да туже банке. 

Навео је да грађани пре него што узму кредит треба да се упознају с одредбама уговора.

Дугалић каже да банка има право да наплати трошкове обраде кредита према уговору који има са клијентом, те да НБС није забранила нити има ингеренеције да то забрани, већ је својим дописом банкама покушала да изврши стандардизацију тих трошкова.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести