Дугалић: Закон не брани банкама наплату других трошкова

БЕОГРАД: Закон о облигационим односима не забрањује банкама наплату других трошкова, поред камате, када одобравају кредите, а ближе услове препушта уговору, изјавио је данас генерални секретар Удружења банака Србије (УБС) Верољуб Дугалић.
veroljub dugalic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

"У недавној пресуди Апелационог суда и саопштењу појединих удружења грађана се наводи да, на основу Закона о облигационим односима, банка није имала право да наплаћује накнаде сем камате, и позива се члан на 1064. Тај члан, међутим, не забрањује банкама да наплаћује и друге износе“, рекао је Дугалић на конференцији за новинаре.

Већ у следећем члану тог Закона, члану 1066, како је навео, то се допушта и све се препушта уговору о кредиту.

Додао је да пракса наплате трошка обраде кредита у нашој земљи не одудара од праксе земаља у окружењу и у земљама Европске уније.

Дугалић је такође рекао да је нетачна информација да је Народна банка Србије наводно забранила банкама да наплаћују накнаде.

"НБС није оспорила банкама право да наплаћују тај трошак“, навео је Дугалић, додајући да се НБС обратила банкама 5. јула прошле године дописом поводом наплате трошкова у вези са реализацијом кредита, са предлогом да се стандардизује начин плаћања тих трошкова, а не са било каквим захтевом.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести