Eвропске олакшице за уштеду енергије у нашим домаћинствима

НОВИ САД: Грејна сезона код нас само што није почела. Већина потрошача која у својим становима и кућама нема централно грејање већ је набавила огрев или га купује сада, у пет до дванаест, како се то каже.
prozor pixabay
Фото: pixabay.com

Они који још нису посетили дрваре, углавном су се одлучили за грејање на струју. Свима њима је заједничко да се жале на превисоке цене енергената, ма који били.

Рачуне би могли лако смањити ако би поправили изолацију у свом животном простору, односно ако би бар заменили дотрајала врата и прозоре. Тада би им рачуни за струју, односно издаци за огрев, били бар трећину мањи. То питање је све актуелније и за оне који се греју преко градских топлана. У већини градова је најављено да ће се следећих година прећи на грејање по утрошку.

20 одсто поврата новца за изолацију

Замена дотрајале дрвенарије није јефтина. Међутим, потрошачима у помоћ ових дана прискаче Европска банка за обнову и развој. Они су из програма ГФФ – Финасирање „зелене” економије одвојили 85 милиона евра. Новац је намењен домаћинствима за финансирање енергетске ефикасности.

Паре су обезбеђене из програма подршке инвестицијама у „зелене” технологије ЕУ, Министарства финансија Аустрије, Европскогог заједничког фонда за Западни Балкан. Програм се одвија у склопу Инвестиционог оквира за Западни Балкан.


Може и уградња на кредит

Трошкови куповине врата, прозора и другог нису једини који чекају новог купца, ту је и уградња. Тај трошак такође се може финансирати поменутим кредитом. Ту купац може рачунати на враћање 25 одсто новца. Међутим, важи исто правило као и за куповину: потребна је профактура, па фискални рачун за обављени посао. Значи, уградњу нове дрвенарије или монтирање котла и изолације треба да обави регистровани предузетник или комапнија која се тиме бави за оне који хоће да користе погодности које је понудио ЕБРД.  


Код нас се то реализује преко Ерсте и Уникредит банке. За почетак, у обе банке за ту намену је обезбеђено 10,2 милиона евра. Ради се о потрошачким кредитима од којих се грађанима враћа 15 до 20 па и 25 одсто новца. Осим замене столарије, тим парама могу финансирати уградњу изолације, набавку топлотних пумпи, соларних котлова, грејача воде, климатизацију, осветљење.

Потрошачи који се одлуче за такву набавку не могу бирати производе баш по својој вољи. Роба која омогућава враћање новца мора да има одговарајући сертификат. Све што је потребно да знају, купци могу наћи на сајту ебрдгефф.цом/сербиа. Ту их очекује и списак продавница, односно произвођача, као и објашњење који сертификат доноси поменуту погодност. Уколико им нешто није јасно, могу послати мејл на исту адресу и добиће одговор. Ако се одлуче да купе столарију, враћа им се 15 одсто, ако прикључе и изолацију – 20 одсто, а уградња се додатно подстиче враћањем 25 одсто износа.

Подизање тог кредита је једноставно. Све почиње од продавца: клијент треба да оде код продавца и узме профактуру за оно што жели да купи. Пут га затим води у банку. Ту треба да обезбеди сву потребну документацију, слично као и за готовинске кредите. Када се зајам одобри, може рачунати да ће му се уложени новца делимично вратити.

10,2 милиона евра за нове подстицаје за почетак обезбеђено

Обе банке, и Ерсте и Уникредит, одобравају поменуте кредите у износу од највише три милиона динара. У Ерсте банци кажу да се зајам може узети на 120 месеци за клијенте који ту имају рачун, док је за друге рок нешто краћи – 96 месеци. Камата је 10,14 одсто. У Уникредит банци је рок отплате највише 84 месеца, а годишња номинална стопа је 9,11 одсто. 

Када испуни све формалности и добије кредит и обави куповину,  клијент у банку треба да донесе фискални рачун. Тада ће попунити захтев за исплату финансијског подстицаја и може очекивати да му у року од два месеца новац легне на речун.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести