ФАО: Светске цене хране на трогодишњем максимуму у децембру

РИМ: Светске цене хране су у децембру 2020. наставиле раст седми месец заредом, при чему су поскупеле све кључне категорије намирница, изузев шећера, објавила је агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).
Namirnice, hrana Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

ФАО индекс, који мери месечне промене цена у корпи основних прехрамбених производа, коју чине житарице, уљарице, млечни производи, месо и шећер, износио је у просеку 107,5 поена прошлог месеца у односу на новембарских 105,2 поена, преноси Ројтерс.

Податак за новембар је ревидиран навише са првобитно процењених 105 бодова.

На нивоу целе 2020, ФАО референтни индекс је износио просечних 97,7 поена, што је његов трогодишњи максимум и раст од 3,1 одсто у односу на годину раније, али је ипак за преко 25 посто нижи од историјског рекорда забележеног 2011.

Цене биљних уља су у децембру наставиле недавни снажан раст, скочивши за 4,7 посто на месечном нивоу, након што су у новембру порасле за више од 14 процената.

Током целе прошле године, цене биљних уља су забележиле раст од 19,1 посто на годишњем нивоу, под утицајем смањене понуде палминог из земаља произвођача и оштрог повећања извозних дажбина у Индонезији.

Житарице су у децембру поскупеле 1,1 посто на месечном нивоу, услед повећања извозних цена пшенице, кукуруза, сирка и пиринча због слабих изгледа рода у Северној и Јужној Америци и Руској Федерацији. У целој 2020, цене житарица су порасле 6,6 процената.

Цене млека и млечних производа су се такође увећале у последњем прошлогодишњем месецу за 3,2 посто у односу на новембар, док су на нивоу целе године биле за око 1,0 проценат ниже него 2019. Децемабрско поскупљење млека и млечних производа било је подстакнуто снажном увозном глобалном потражњом, као и унутрашњом тражњом у западној Европи.

Месо је у децембру било скупље за 1,7 посто у односу на новембар, али је на нивоу целе 2020. у просеку било за 4,5 одсто јефтиније него годину раније. Највише је у децембру поскупело живинско месо због избијања птичјег грипа у Европи, док су цене свињетине благо склизнуле услед суспензије немачког извоза у Азију након појаве афричке свињске куге.

На крају, цене шећера су остале стабилне у децембру после раста од 3,3 одсто у новембру узрокованог погоршаним изгледима рода шећерне репе и трске у ЕУ, Русији и на Тајланду због лоших временских прилика. Шећер је 2020. у просеку поскупео 1,1 посто у односу на претходу годину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести