Финансијском консолидацијом до виших плата и пензија

Извесно је да ће запослени у делу јавног сектора и пензионери наредне године имати већа примања, али да би то могло да се и реализује, неопходне су измене и Закона о буџетском систему, којим то није предвиђено.
dinari_3.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему и упутила га посланицима Скупштине Србије на усвајање по хитном поступку да би могао ступити на снагу одмах по објављивању у „Службеном гласнику Србије”.

Измене Закона о буџетском систему омогућиле се успешно спроведене мере финансијске консолидације, које су дале резултате боље од очекиваних. Због тога је држава оценила оправданим и економски одрживим да се у 2018. години повећају пензије и плате запослених у делу јавног сектора. У образложењу предложених измена Закона о буџетском систему наведено је да повећање пензија од пет одсто фискално одрживо, као и да ће 86,6 одсто пензионера – чије су пензије до 37.000 динара, имати пензију вишу од оне пре спровођења програма финансијске консолидације. Маса пензија повећаће се 25 милијарди динара, што износи 0,5 БДП-а.

25 милијарди динара повећаће се маса пензија

Такође, захваљујући фискалном простору који је креиран мерама фискалне консолидације у протекле три године, а у склопу аранжмана с Међународним монетарним фондом, доћи ће до повећања зарада, односно плата опште државе, од 35 милијарди динара. Пошто се ради о укупним трошковима рада, односно о маси зарада која укључује порезе и доприносе, ефекат смањења фисаклног резултата износиће 21 милијарду динара.

Смањење зарада, забрана запошљавања и рационализација броја запослених у јавном сектору су мере које су највише допринеле смањењу расхода и успеху фискалне консолидације. Примена тих мера деловала је на пад учешћа зарада у БДП-у с око 12 процената у 2014. на 9,8 одсто у овој години. Законом о буџетском систему предвиђено је снижавање нивоа зарада без доприноса на терет послодавца од седам одсто БДП-а, а сада је учешће тако дефинисаних зарада с повећањем 8,3 одсто БДП-а.

5 одсто повећање пензија фискално одрживо

У обазложењу измена Закона о буyетском систему наглашено је да ће запосленима у МУП-у, Министарству одбране, БИА, Министарству финансија – Пореској управи и Управи царина, као и Заводу за извршење кривичних санкција плате у 2018. години бити десет одсто више. Исто толико биће више плате службеницима у Тужилаштву за сузбијање организованог криминала, корупције и других посебно тешких кривичних дела и Закона о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине. Судијама, тужиоцима и заменицима тужилаца у осталим судовима следује повећање од пет процената.


Повећање већ на децембарска примања

Када посланици Скупштине Србије усвоје измене Закона о буyетском систему, пензионерима и запосленима у делу јавног сектора примања ће бити повећана, пракатично од децембра. Другим речима, веће пензије и плате биће исплаћене већ почетком наредног месеца, када на ред дође исплата за децембар. Јесте да ће повећање пензија и плата бити исплаћено првог месеца 2018. године, али се оно односи за зараду, односно пензију, из последњег месеца 2017. године.


Запосленима у установама основног и средњег образовања, ученичког и студентског стандарда, предшколских установа, установа социјалне заштите, здравствених установа и установа културе следује повећање од десет процената. Посланици Народне скупштине, председник државе, Државно правобранилаштво, председник Владе Србије и потпредседници имаће пет одсто виша примања, исти проценат је предвиђен и за службе Владе, других органа државне управе, укључујући и управне округе, Високи састав судства и Државно веће тужилаштва – само државним службеницима и намештеницима следи повећање од пет одсто.

Пет одсто више плате добиће и запослени у високошколским установама, истраживачи и помоћно особље у научноистраживачкој делатности, као и осталим јавним службама, осим организација обавезног социјалног осигурања. Исто повећање следује и корисницима средстава буyета локалне власти.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести