Гориво поскупело, али ће цене морати у рикверц

НОВИ САД: На бензинским пумпама у Србији од почетка године до сада гориво је скупље за неколико динара.Наиме, литар безоловног бензина сада је скупљи за 1,5 динар, док је за литар евродизела сада потребно око 3,5 динара више него на почетку године.
Benzinska_Pumpa_18-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Тако сада литар безоловног бензина кошта нешто мало више од 145 динара, док је за литар евродизела потребно око 154 динара. Потрошачи сада, у односу на почетак године, за 10 литра безоловног бензина морају да издвоје лате око 15 динара више, односно око 60 динара за резервоар од 40 литара, док је за исту количину евродизела рачун виши за око 35, односно око 140 динара.

Разлог за више цене горива је ситуација на светским берзама, јер је крајем прошлог месеца барел нафте типа “брент” коштао око 70 долара, што је за око 25 долара више него што је ова количина нафте коштала половином прошле године.

Ипак, цена нафте типа “брент” сада је у паду па је прошле недеље за барел било потребно око 63 долара.

Иначе, на почетку прошле године цена барела “брента” била око 56 долара, а најнижа прошлогодишња цена забележена је половином јуна, када је барел “брента” коштао око 45 долара.

Од тада је цена нафте, практично, стално била у порасту и на крају прошле године барел “брента” вредео је око 66 долара, а просечна цена нафте типа “брент” прошле године била је 54,75 долара.

По речима генералног секретара Удружења нафтних компанија Србије Томсилава Мићовића, од пре неколико дана цена барела нафте пада, па се, уколико се садашњи тренд пада цене настави, може очекивати да ће и цене горива на нашем тржишту ићи наниже.


Акциза, за сада, без промене

У цени горива коју плаћају потрошачи на бензинским пумпама саставни део је и неколико дажбина, од којих акциза чини око 50 одсто укупне цене сваког литра.

Да ли би евентуално поскупљење горива, а због повећања акцизе, могло да уследи, за сада се не може рећи, али треба знати да се акциза сваке године у ово време усклађује с растом потрошачких цена у претходној години. 


Слично као и на домећем тржишту, цене горива мењале су се и на тржиштима у региону, а промена цена горива од неколико динара по литру на домаћем тржишту није довела до већих промена у односу цена горива у региону.

Просечна цена литре безоловног бензина у Србији, показује анализа УНКС, је око 1,22 евра, а јефтиније него у нашој земљи ово гориво точе потрошачи у Мађарској; Румунији, Македонији,  Бугарској и Босни и Херцеговини, где је ово гориво и најповољније пошто литар кошта око једног евра.

Најскупље у региону безоловни бензин плаћају возачи у Грчкој, где литар кошта око 1,60 евра, а ово гориво скупље него у Србији кошта и у Хрватској, Албанији, Црној Гири и Словенији. 

Што се тиче цене литре евродизела, литар у Србији кошта око 1,30 евра и скупље него у нашој земљи точе га само возачи само у Грчкој, где је литар најскупљи и кошта око 1,38 евра и Албанији.

Јефтиније него у нашој земљи, евродизел плаћају возачи у Словенији, Хрватској, Мађарској, Црној Гори, Бугарској, БиХ и Македонији где је најповољније точити га пошто за литар треба који евроцент мање од једног евра.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести