Јавни дуг пао на 57,2 одсто БДП-а

НОВИ САД: Јавни дуг Србије пао је у јануару ове године на 57,2 одсто бруто домаћег производа (БДП) са децембарског нивоа од 61,5 процената, објавило је Министарство финансија.
novac porez dug
Фото: pixabay.com

На крају јануара, јавни дуг је износио 22,912 милијарди евра и мањи је за 309 милиона евра него последњег дана децембра, када је “тежио” 23,221 милијарде.

Јавни дуг Србије је на крају 2016. године износио 71,9 процената БДП-а, а годину раније је његов удео у бруто производу земље достизао чак 74,7 одсто.

Највећи удео јавног дуга у БДП-у забележен је 2000. године и износио је 201,2 одсто, а најнижи, од 28,3 процента, регистрован је 2007. године.

У републичком буџету је у јануару 2018. године остварен суфицит у износу 22,1 милијарде динара. Наплаћени су приходи од 86,6 милијарде динара, док су расходи износили 64,5 милијарде, објавило је данас Министарство финансија.

Порески приходи су износили 77,7 милијарди динара, од чега се највећи део односи на уплату ПДВ-а (32,7 милијарде динара) и акциза (31,4 млилијарде). 

Приход од ПДВ-а у јануару је висок с обзиром на то да се плаћају обавезе за претходна три месеца, укључујући и децембар који карактерише висока потрошња.

Добром остварењу прихода од акциза највише је допринело формирање залиха акцизних производа, што је карактеристично за период пре ступања на снагу нових износа акциза. То се у највећој мери односи на акцизе на дуванске производе.

Непорески приходи остварени су у износу од 8,5 млрд динара, а прилив од донација је износио 0,3 милијарди динара.

Расходи за запослене износили су 21,3 милијарде динара, а трансфери Организацијама обавезног социјалног осигурања (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО) 10,9 милијарди динара. 

Из Министарства напомињу да је уобичајено да су почетком године укупни расходи нижи од месечног просека, с обзиром на мањи број радних дана и тек започете процедуре јавних набавки.

На нивоу опште државе у јануару је забележен фискални суфицит у износу од 18,7 милијарди динара и примарни фискални суфицит у износу од 22,5 млрд динара.

Збирни суфицит локалних самоуправа (општина и градова) “тежио” је 2,7 милијарде динара. У истом месецу, АП Војводина је остварила суфицит од 1,0 милијарди динара.

Фондови обавезног социјалног осигурања су укупно у дефициту од 8,4 милијарди. 

ПИО фонд тренутно бележи дефицит од 7,4 милијарде динара, а РФЗО дефицит од 1,2 милијарде, који су финансирани пренетим средствима из претходне године. Национална служба за запошљавање и Фонд СОВО су остварили благе суфиците. 

Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србије и Коридори Србије су у суфициту од 1,4 милијарде динара, према извештају Министарства финансија.

Д. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести