Јунеће месо све скупље, свињском цена пада

Ових дана у новосадским месарама и маркетима цена килограма јунећег меса прелази 800 динара, док јунеће месо с костима кошта изнад 700 динара килограм.
d
Фото: Dnevnik.rs

Цена јунетине почела је да расте у јулу и тај тренд настављен је до сада, а у исто време, цена свињског меса почела је да опада, па се тако тренутно може купити два килограма свињског бута за један килограм јунећег.

По оцени стручњака, расту цене јунећег меса допринео је и раст цене живе ваге на сточним пијацама и кланицама. По подацима Система тржишних информација пољопривреде Србије, цена живе ваге јунади од 350 до 480 килограма током прошле недеље кретала се између 260 динара, колико је било у Новом Саду, и 290, колико се плаћало у Сомбору. Кланице у Јужнобачком, Јужнобанатском и Средњобанатском округу плаћале су за килограм живе ваге јунади изнад 480 килограма 250 динара.

По оцени аналитичара, раст цене јунетине у откупу утиче на раст цене у малопродаји. То поткрепљују податком да је у јуну откупна цена јунетине била 1,90 евро килограм, а да је сада већ 2,49 евра, односно готово 30 одсто више. Отуда и разлика у цени килограма јунећег меса у месарама и маркетима: с јунских 660 динара килограм, сада је између 800 и 840.

С друге стране, Србија је извезла први контејнер говеђег меса у Кину, што се није десило у претходних 30 година, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, истичући да је план да сваки други или трећи дан по један контејнер одлази у Кину. Он је казао да ће Влада Србије до краја године изаћи с новим програмом подршке инвестицијама у прехрамбеној индустрији.


Товљеници појефтињују

Цене товљеника на сточним пијацама и у кланицама прошле недеље почеле су да падају, па је тако у околини Новог Сада килограм коштао између 140 и 160 динара, у зависности од тежине. У Сомбору је цена живе ваге товљеника била 130, односно 140 динара, а у Панчеву и Сремској Митровици се за товљнике између 80 и 120 килограма плаћало 160 динара.


По речима Ненада Будимовића из Привредне коморе Србије, Србија је за првих пет месеци ове године увезла 600 тона јунетине. У међувремену је дошло до извоза јунетине у Турску, а сада и у Кину. Међутим, то не би требало да утиче на цену јунећег меса у Србији јер тренутно имамо од 12.000 до 15.000 јунади у тову, што је мало за добар извоз, али је довољно за локално тржиште.

С друге стране, у првих пет месеци ове године увоз свињетине био је вредан више од 30 милиона евра и увезено је 15.000 тона меса. Но, већина увезеног меса углавном је завршила у преради, па није било смањења цене свињског меса у месарама и маркетима, што је и разлог да је летос килограм свињског бута коштао око 500 динара.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести