Клацкалица на тржишту меса: Свињетини цена пада, а јунетини расте

НОВИ САД: Прошлог месеца поскупело је свињско месо, али ових дана у већини месара и маркета у Новом Саду цена пада.

То је свакако последица и мање откупне цене товљеника на сточним пијацама. Тако је прошломесечна цена килограма живе ваге товљеника од 180 динара ових дана пала двадесетак динара, док се товљеници тежи од 120 килограма сада могу купити по 120 до 150 динара за килограм.

Иначе, поскупљењу свињског меса допринела је и несташица на тржишту товљеника, али и скок цене живе ваге до 35 динара. Сточари су били задовољни ценом од 180 динара по килограму живе ваге, али су и сами тврдили да товљеника нема довољно. Србија је у првих пет месеци ове године увезла свињетину за више од 30 милиона евра, односно увезено је 15.000 тона меса.

По подацима са сточних пијаца у Србији, протекле недеље поскупела је жива вага јунади. Тако се за јунад између 350 и 480 килограма плаћа 220 динара килограм, а преко 480 килограма цена је од 240 до 250. У Новом Саду цена јунади је 240 динара по килограму живе ваге. Прошле недеље кланице су за јунад од 350 до 480 килограма плаћале између 220 и 250 динара, колико је плаћано и за јунад изнад 480 килограма. Краве су откупљиване по 130 до 190 динара. Цена јунади у Јужнобачком и Јужнобанатском округу била је 220 динара по килограму живе ваге. По јучерашњем ценовнику ПКБ-а у Београду, товна јунад прве класе коштала је 250 динара килограм, а друге 145.


Потребно више јунади у тову

Секретар Удружења за сточарство при Привредној комори Србије Ненад Будимировић објањава да је цена живе јунади повећана у односу на прошли месец те да се сада креће између 2,1 и 2,2 евра по килограму. Истиче да није у питању несташица јунади, али да се свакако ради о смањењу броја грла, што је морало довести до поскупљења јунећег меса. На поскупљење јунетине утиче, како каже, и најављени извоз у Турску.

Тренутно у Србији има од 12.000 до 15.000 јунади у тову, што је по Будимировићевој оцени, недовољно за добар извоз, али је довољно за локално тржиште. Напомиње да је за првих пет месеци извезено 600 тона јунетине.


Но, иако је цена живе ваге јунади на сточним пијацама и у кланицама порасла, у већини новосадских месара и маркета није дошло до поскупљења тог меса. Цена килограма јунећег бута у Новом Саду креће се између 750 и 790 динара, колико треба издвојити и за јунећу плећку. Како су нам објаснили месари, јунетина је поскупела пре месец дана и значајнијег повећања ових дана није било. Разлог за то је, како истичу, смањена продаја меса у начелу, што се посебно осетило након поскупљења свињетине. Продаја скупљег свињског меса је и протеклом месецу опала па су месари ових дана принуђени на то да је смањују. Потрошачи су се већ навикли да је килограм јунетине преко 750 динара па је њена продаја уобичајена за ово доба године.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести