Крај мораторијума, банка с клијентима понаособ о продужењу

БЕОГРАД: Мораторијум од 90 дана на отплату кредита и осталих обавеза истиче данас и сутра за највећи број клијената банака који треба да наставе са исплатом привремено одложених рата, а о евентуалном продужењу мораторијума и другим олакшицама одлучиваће банке у сваком случају посебно, речено је Танјугу Удружењу банака Србије.
2906_vasich_nbs_001
Фото: Владимир Васић, фото: Танјуг (Видео)

Генерални секретар УБС Владимир Васић каже да ће банка за сваког клијента посебно доносити одлуку ако не може да настави плаћање услед оправданих разлога.

Према његовим речима, неколико хиљада клијената, који су прихватили мораторијум, почели су да исплаћују своје обавезе и пре његовог истекао од 90 дана.

Народна банка Србије (НБС), која је 18. марта прописом увела мораторијум као меру за очување финансијског система у условима пандемије вируса корона, није дала званичну потврду о његовом продужетку.

Васић је рекао Танјугу да клијенти још нису тражили продужење мораторијума и да је све свар договора са банкама.

"За клијенте је битно да ако имају неки проблем да се јаве банци и нађу решење. Са становишта банака је важно да разумеју клијенте, мораторијум је донео НБС, а банке су га спровеле у дело и сада је тренутак да видимо ко од клијената може да плаћа, а ко стварно не може из објективних разлога", рекао је Васић.

Наводи да се процењује да је мораторијум вредан око две милијарде евра и додао да нису сви грађани и приведници прихватили прекид у отплати, пошто је ту врсту олакшице прихватило 93 одсто грађана и око 94 одсто првиредника.

То значи да су велики клијенти и предузећа, између 30 и 40 одсто, наставили да измирују своје обавезе, рекао је он и додао да је, ипак, највише микро, малих и средњих предузећа користило мораторијум.

Васић истиче да је банкарски сектор имао раст претходних година тако да је могао без проблема да изгура мораторијум и поручује:

"Сада је тренутак да се заврши тај екномски циклус и да почнемо да плаћамо своје обавезе, али и трошимо како би економија могла напредује".

Упитан да ли ће регулатори можда продужити мораторијум за све, Васић каже да нема званичног става по том питању, али да банкарски сектор разуме и приведу и грађане и да му је у интересу да сви могу да измире своје обавезе.

Васић је позвао све који имају објективне проблеме да се јаве банкама, а остале да почну да измирују своје обавезе.

Секретар Удружења за банкарство, осигурање и друге финансијске институције Привредне коморе Србије (ПКС) Катарина Оцокољић сагласна је са Васићем и каже да је продужетак мораторијума могућ само уколико свака банка појединачно у договору са својим клијентом донесе такву одлуку.

"Продужетак мораторијума може бити искључиво одлука пословне политике сваке банке. Банка мора да донесе одлуку на основу својих могућности да ли ће да продужи мораторијум или не", каже Оцокољић за Танјуг.

Истиче да ПКС није имала захтеве од привредника да се мораторијум продужи и додаје да сваки клијент банке има право да се обрати својој банци са захтевом за продужење мораторијума.

Понавља да ће затим банка, на основу својих процена, донети одлуку да ли ће одобрити продужење мораторијума или не.

Из НБС потврђују да је према њиховим последњим расположивим информацијама мораторијум прихватило више од 90 одсто клијената банака.

С обзиром да је реч о различитим услугама банака, од кредита до дозвољеног прекорачења платног рачуна, и да у Србији има 26 банака, чији клијенти су физичка и правна лица, ни почетак враћања новца није исти код свих банака и за све клијенте, указала је НБС.

Из централне банке наводе да су банкама дале препоруку да се по завршетку периода мораторијума, клијентима на остатак дуга приписује редовна камата обрачуната током периода застоја и прави нови план отплате продужен за три месеца.

Кажу и да су банке дужне да свим клијентима који су користили мораторијум, без додатних трошкова доставе нови план отплате, сачињен на начин којим се обезбеђује потпуна информисаност клијената о свим елементима обавеза и начина њиховог измиривања.

У складу с одлуком НБС, олакшице у отплати обавеза престају 29. јуна за кредите и факторинг, а 30. јуна за дозвољено прекорачење платног рачуна, кредитне картице и ванбилансне пласмане.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести