Квадрат у Житишту 290 евра, у Новом Саду 1.800

НОВИ САД: Глобална криза највише је погодила тржиште некретнина, како у свету, тако и код нас. Али изгледа да се ту нешто мења. Купаца станова у Војводини све је више.
stanovi stanogradnja Dnevnik
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Највише се траже станови у старој и новој новоградњи. Цене квадрата су различите и крећу се од 290 па до 1.800 евра. Највише цене, али и највећа потражња, јесу у градовима у којима је било инвестирања и отварања радних места. У Руми чак има и аранжмана банка с новим послодавцима за куповину станова за запослене.

Цене квадрата увек су биле највише у Новом Саду па је тако и сада. Најскупљи су нови станови који се купују директно од инвеститора. Ту је квадрат 1.800 евра и они су у центру или ближе старом градском језгру. У градским спаваоницама и на периферији старији станови се могу купити и за 600 евра квадрат. Ту је обично потребно и детаљно реновирање.

550–600 евра квадрат  у Сомбору

„Интересовање је појачано већ целу годину. На то су највише утицали повољни стамбени кредити и ниске камате на штедњу. Купаца је, наравно, највише из самог Новог Сада. Примећујмео и нови тренд: станове у Новом Саду све више купују људи из Републике Срспске, и то углавном за готовину“, каже руководилац из агенције „Солис” у Новом Саду Драган Рабатић.

Рабатић објашњава да стан на кредит наравно купује онај ко има посао. Отварање фабрика и нове инвестиције и радна места која су донеле утицале су и на пораст интересовања за куповину свог крова над главом.


Издаје се, али на дан

Потражњу за становима су, по утиску из „Солиса”, подигле и ниске камате на штедњу. Људи своје уштеђевине радо мењају за јефтиније квадрате. Често се пола купи за депозит, а други део за кредит. Нови купци рачунају да ће им стан отплаћивати издавање.

Е ту има новина. Мањи одличо опремљени станови у центру Новог Сада се издају на дан за 20 евра. Ко успе да гарсоњеру држи пуну бар 20 дана, зарадиће 400 евра. То је и више дупло него од подстанарске кирије.  


Рума је варош која је у претходном периоду привукла прилично инвеститора. У старијим зградама цене квадрата се крећу од 500 до 600 евра, а у новоградњи су до 750. Тијана Милошевић из агенције „М и С” каже да се млади људи који су нашли посао све чешће одлучују за куповину стана. Послодавци и банке им излазе у сусрет. Компаније с банкама преко којих обављају финансијске трансакције помажу. Будућим купцима и носиоцима кредита се изалази у сусрет тако што им банке помогну да брзо спреме сву потребну документацију за кредит и куповину стана.

Нових инвестиција у погоне било је и у Зрењанину. Ту је такође појачано интересовање за куповину станова. Квадрат у „ганц” новим становима је 850 евра. Код старијих је цена нижа од 20 до 30 одсто.

„Нових купаца има, зависно од финансијских могућности.Не очекујемо пад цена у наредном периоду“, каже Бојан Михајлов из агенције „Прагма” у граду на Бегеју.

Коме је квадрат у Зрењанину скуп, може да оде до Житишта, које је удаљено само 17 километара. Ту се стан у старијој новоградњи продаје по 291 евро квадрат. Инвеститора нема, општина спада у неразвијеније па се то и те како осећа и на цени квадрата.

850 евра квадрат новоградње у Зрењанину

Сомбор је град где су квадрати јефтинији. По речима Кристине Козјак из агенције „Флат”, нови станови продају се по 550 до 600 евра квадрат. За старију новоградњу треба издвојити од 400 до 500 евра. Ниже су цене за станове који су на вишим спратовима. У том бачком граду инвестиције у нове фабрике и погоне биле су веома скромне.

Д. Вујошевић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести