Љајић: Ускоро могуће колективне тужбе потрошача

БЕОГРАД: Ускоро ће бити омогућене колективне тужбе у свим случајевима када је угрожен колективни интерес потрошача, што ће бити омогућено изменама Закона о парничном поступку, најавио је данас министар трговине Расим Љајић. 
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug

Љајић је рекао за РТС да је то решење и раније било предвиђено, али да је та одредба закона била оспорена на суду, док ће сада бити омогућена колективна судска тужба у свим случајевима где је угоржен колективни интерес.

Он је казао да ће то пуно значити у случајевима када појединици због високих судских трошкова немају интерес да покрећу тужбе, а заједничка штета је огромна.

"На, пример, када због напонске мреже страдају електрични уређаји у домаћинству можете колективно да тражите надоканду, затим у случају путовања и туристичких агенција, рачуна који нису реални, хране ако су људи имали здравствене проблеме. Постоји читав низ случајева где је угрожен колективни интерес".

Љајић је казао да на том решењу ради, пре свега, Министарство правде и да ће то бити велики искорак за потросасче да остваре своја права.

Када је реч о телекомуникационим услугама, Љајић је рекао да је постојала једна неправична пракса да, на пример, ако је потписан уговор са неким оператером који траје две године и незадовољни сте после пола године, нисте могли да га раскинете ако не платите све рате у трајању од две године.

То је сада укинуто решењем Министарства трговине на основу Закона о заштити потрошача, тако да ће се у таквим случајевима плаћати само разлика између попуста и реалне цене.

"Дефинитивно законско решење биће донето и Законом о електронским комунуикацијама на јесен, када очекујем да буде усвојен у скупштини", рекао је Љајић додајући да је предлог закона већ усвојен на влади.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести