Мали: Данас стижу прве увећане пензије и то за 5,9 одсто

У фебруару ће стићи први чекови са увећаним пензијама за око 1,7 милиона пензионера а од почетка године повећани су и минимална цена рада и плате у јавном сектору, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: У фебруару ће стићи први чекови са увећаним пензијама за око 1,7 милиона пензионера а од почетка године повећани су и минимална цена рада и плате у јавном сектору, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали, оценивши да грађани Србије имају пуно разлога за оптимизам.

Истичући колико су све то добре вести за Републику Србију и њене грађане,

Мали је, како је саопштено из Министарства за финансије, нагласио да ће пензионери из категорије самосталних делатности увећане пензије добити данас, војни пензионери и пољопривредници 5. фебруара, а остали пензионери 10. фебруара.

Подсетио је да је повећање пензија резултат примене швајцарске формуле за усклађивање пензија по којој су пензије од јануара повећане за 5,9 одсто.

"У последњих неколико година, односно од 2014, када смо спроводили фискалну консолидацију, пензије су порасле у просеку за око 29 одсто, укључујући и поменуто повећање које је ступило на снагу 1. јануара“, навео је Мали.

Када је реч о платама, истакао је да су у јануару здравствени радници добили повећање од пет одсто, а да су остали запослени у јавном сектору добили повећање од 3,5 одсто, те да ће од 1. априла ове године и за њих укупно повећање бити пет одсто.

Министар се осврнуо и на повећање минималне зараде за 6,6 одсто од 1. јануара, односно са 172,5 динара по сату на 183,9 динара.

Према његовим речима, то значи да просечна минимална зарада у овој години расте са 30.137 динара на 32.126 динара.

Ове мере, оценио је Мали, нису и неће угрозити стабилност наших јавних финансија које су, како је рекао у одличном стању, што показује и чињеница да држава помаже привреду и грађане новим пакетом мера подршке вредним око 2,5 милијарде евра.

„Као што видите, имамо много разлога за оптимизам, на шта указује и чињеница да смо на крају јануара имали суфицит од 13,3 милијарде динара, а да је планиран дефицит од 13,4 милијарде динара. Дакле, имамо око 27 милијарди динара више новца него што смо планирали и можемо да будемо веома задовољни“, рекао је Мали, истичући да привреда функционише и да је Србија на одличном економском путу.

У прилог томе је навео и податак да је у децембру прошле године наша индустријска производња порасла за 4,1 одсто у односу на децембар 2019. године, при чему је прерађивачка индустрија имала раст 5,5 процената.

"Спољнотрговинска размена у децембру се опоравила захваљујући снажном опоравку робног извоза који је остварио раст од 16,6 одсто. То се пре свега односи на извоз прерађивачке индустрије, али је остварен раст извоза и у сектору пољопривреде и рударства“, закључио је министар финансија.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести