Мали: До краја дана на рачуне леже помоћ од 5.900 динара

БЕОГРАД: На рачуне шест група грађана данас ће лећи по 5.900 динара помоћи, потврдио је министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Новац ће добити сви пензионери, инвалиди рада и корисници привремене накнаде код ПИО фонда.

Мали је за РТС поручио да ће до краја дана свима лећи новац на рачун.

Министар рекао да су неки пензионери већ јуче добили своју новчану помоћ и истакао да је реч о огромној помоћи за најстарије грађане.

"Ово је део трећег пакета помоћи - још једно обећање које данас испуњавамо. С обзиром на то да смо већ јуче дали налог за плаћање, неки пензионери су новац већ добили јуче. Тако да онај који није добио, добиће данас. Негде око 1,7 милиона пензионера и корисника пензија, дакле ту су и корисници породичних пензија и тако даље, ће овај новац добити", рекао је Мали.

Подсетио је на претходне уплате које су имале за циљ да се ублаже последице које је пандемија корона вируса нанела најстаријим грађанима.

"Прва мера прошле године била је 4.000 динара једнократне помоћи, па 100 евра, па 5.000 у децембру прошле године, ове год 30 евра као свим грађанима, ево сада 5.900 динара, још 30 евра у новембру, још 20 у децембру, као и 3.000 динара ако су се вакцинисали", рекао је Мали.

Он је прецизирао да је реч о укупно 59.000 динара помоћи сваком пензионеру током 18 месеци пандемије и да је то део трећег пакета помоћи од осам милијарди евра за помоћ привреди и грађанима.

"Ми смо спасли нашу економију када је ковид у питању", нагласио је Мали и додао да ће данас бити уплаћено укупно 9,9 милијарди динара.

Указао је да је та помоћ показатељ снаге и истакао да је стање у јавним финансијама веома стабилно и да имамо новца.

"Показали смо колико је држава јака и хоћемо да помогнемо онима који су најугроженији, сигурно то јесу наши најстарији суграђани", рекао је Мали.

Коментаришући критике на рачун новчане помоћи грађанима, министар је нагласио да у овом тренутку немамо потребе за задуживањем.

Навео је да у овом тренутку на рачуну буџета имамо 257 милијарди динара и да је јавни дуг 55,5 одсто, што је испод нивоа Мастрихта од 60 одсто који је резервисан за ЕУ.

Министар финансија је рекао да наша економија "много боље ради" него што је планирано и да се од тог новца помаже грађанима.

Мали је подсетио је да ће сви пунолетни грађани у новембру добити још 30 евра помоћи, за које није потребно да се поново пријављују.

Помоћ од 20 евра биће исплаћена у децембру, а од 15. новембра до краја тог месеца за њу ће моћи да се пријаве они који су у међувремену постали пунолетни и они који се раније нису пријављивали за помоћ "30 плус 30".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести