Матијевић: Нема разлога да месо поскупи

НОВИ САД: Све док на тржишту има живе стоке а месо се слабије купује, потрошачи не треба да стрепе да ће га плаћати скупље. Кланичари и прерађивачи слажу се у томе да у условима добре понуде и слабије потражње нема изгледа да месо поскупи, већ да једино извоз свињетине и јунетине може погурати цене меса навише. Међутим, од тог извоза, кажу, бар за сада нема ништа.

Потражња за свежим месом је од почетка епидемије ковида-19  опала од десет до 15 одсто и у том погледу на тржишту се од марта до сада није ништа променило па потрошачи могу бити спокојни јер, докле год се месо слабије продаје, неће га куповати по вишим ценама, казао је за „Дневник” потпредседник Привредне коморе Србије Зоран Матијевић, наводећи да месо може поскупети једино ако свињско месо будемо продавали у Кину и буде настављен извоз јунетине у Турску, али за то још увек, истиче, нема изгледа.

Цена живе ваге свиња сада је од 130 до 140 динара код пољопривредника који тове по неколико комада, а цена обрађеног меса нижа је 20 одсто, навео је Матијевић.

Пошто се свињетина, додоао је, мање купује, килограм бута сада кошта око 440 динара, а док нас није захватила епидемија купци су плаћали изнад 500 динара за килограм чистог меса.

По речима потпредседника Привредне коморе Србије, ништа се боље не продаје ни јунетина јер килограм живе ваге јунади кошта 180 динара, што је, наглашава, веома лоша цена за товљаче.

Прошле године, када је ишао извоз јунетине за Турску, килограм живе мере је коштао 2,1 евра, подсетио је Матијевић.

Како је додао, прилике на тржишту јунећег меса никако не одговарају товљачима јер тов раде без зараде, али, на срећу, нису на губицима већ на позитивној нули због државних субвенција које добијају.

Ни у индустрији меса „Камендин” у Сиригу, недалеко од Новог Сада,  не мисле да би свињско и јунеће месо могло поскупети у наредном периоду јер на тржишту живе стоке има и свиња и јунади.

Комерцијални директор „Камендина” Предраг Божин наглашава да не види разлог за поскупљење те две врсте меса јер је потражња за месом у малопродаји просечна и испод просека, док у велепродаји жива стока слабо налази купце.


Живинари у минусу

Видећемо какву рачуницу ћемо имати када отхранимо нови турнус јер су мешаоне хране почеле да храну обрачунавају другачије. Све донедавно добијали смо за килограм пилетине 2,8 килограма хране, али су сада променили математику и траже да килограм хране вреди килограм меса, каже фармер из Честерега у општини Житиште Драган Јешић.

Килограм живе ваге пилетине, наводи, сада је 92 динара, а требало би да кошта 105 да би сви у ланцу производње имали зараду. Килограм грил-пилетине кошта у маркетима 179 динара, али се на акцијама може наћи и за 169.

Јешић каже да мале фарме с 5.000 до 6.000 пилића у турнусу неће успети да се одрже још дуго уколико прилике на тржишту остану као до сада јер од марта због епидемије цена живе мере пилића опада.


Они који имају фарме и своје месаре, робу пласирају тамо, док су фармери који тове животиње за слободну продају у проблему јер због тога што не раде хотели и нема великих окупљања, месо немају коме да продају, објашњава Божин.

Он каже да је килограм живе мере свиња с фарме тренутно од 145 до 150 динара, а од индивидуалних произвођача, који тове по неколико комада свиња, испод 140 динара, што су минималне цене од којих нема  зараде. 

Ни фармери који гаје пилиће нису у ништа бољој ситуацији јер је и њих, као и товљчаче крупне стоке, задесила иста невоља. Отхрањене пилиће с фарми кланчари одбијају да купују јер се пилетина слабије купује па товљачи праве губитке хранећи пилиће код којих је завршен циклус това.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести