Мењачи мували с курсом преко сваке мере

НОВИ САД: Овлашћене мењачнице и јавни поштански оператер ће од почетка 2019. године курс евра морати да формирају у распону од 1,25 одсто навише или наниже у односу на средњи званични курс Народне банке Србије који важи за тај дан.
menjacnica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

То је одлучио Извршни одбор НБС-а јер је измењена одлука о условима рада девизног тржишта, односно о условима и начину обављања мењачких послова.

Тако би, рецимо, да се одлука већ сада примењује, уз јучерашњи званични курс НБС-а за евро који је био 118,40 динара, мењачи динар морали да продају највише по 119,88 динара, а да при откупу наплаћују најмање 116,92 динара.

У НБС-у сматрају да одлуке о том ограничењу неће битније утицати на пословање мењачница јер већина њих има чак и мањи распон између курсева. Међутим, на појединим мењачким местима на аеродромима, бензинским пумпама, у тржним центрима, где готово нема конкуренције и где су странке које се појаве с новчаницом евра принуђене на то да плате колико се од њих тражи, ситуација је много другачија. На им местима се евро откупљује и по само113 динара.

С тим ставом НБС-а слаже се и председник Удружења мењача Србије  Борислав Брујић.

Већина мењачница се уклапа у тај пропис и има чак и мањи распон него што је предвиђено да ће се примењивати од 1. јануара 2019. године, каже Брујић.

Рецимо, додаје наш саговорник, код нас је откупна цена за евро у петак била 118 динара, а продавао се за 118,70 динара.

Посебне погодности имају купци који мењају веће суме, односно одобрава се повољнији курс, казао је Брујић.


Пре мењања упоредите курсеве

Грађани који крену да мењају новац, било да евро продају или купују,  требали би да обиђу бар неколико мењачница пре неог што закључе посао. Код нас има много сајтова на којима се могу обавестити о дневном курсу.

Ипак, многи од њих се не ажурирају сваки дан па самам тим, када се уђе у мењачницу може се добити понуда која се разликује од оне на сајту. Зато је боље прошетати.


Исто се примењују и у мењачницама у Новом Саду. Ипак, изузетака има. Тако мењачница на Сегединском путу у Суботици откупљује евро за 115,50 динара, док купцима нуди да га купе за 119,10. У појединим мењачницама у тржним центрима дешава се да кура буде још нижи.

Посао продаје девиза није једини којим се мењачи баве. Већина их има додатну делатност. Укључили су се у послове платног промета тако да се код њих могу платити рачуни. Та услуга добро дође грађанима, посебно у мањим местима где данас више нема ниједне пословнице банке. Јесте да се код нас рачуни могу платити путем е-банкинга и м-банкинга, а заживела су и инстант-плаћања, али за старију генерацију је то често непремостив проблем. Зато ти додатни послови добро дођу и мењачима и грађанима.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести