Михољско лето уштедело на грејању

ЈАГОДИНА: Дуго Михољско лето изванредно је послужило да се уштеди новац за грејање, а за оне који још нису обезбедили огрев да то ураде пре киша и ниских температура, изјавили су купци дрва у Јагодини.
ogrev drva
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović), ilustracija

Дрва се продају за 45 евра по кубном метру а у питању је буква и шумарица (церовина) рекао је Тањугу један продавач. Он се жали да продаја не иде најбоље, јер, како је рекао, "људи су се већ снабдели".

Продају се и нарезана, за натоварену приколицу од 4,5 кубних метара, један продавач на Градској пијаци, тражи 200 евра.

На даљинско грејање у Јагодини је прикључено 6.000 потрошача, социјалне, школске и пре3дшколске установе, администартивни центар града, а готово свако домаћинство у граду и већини села је прикључено на гас, али због цена, "сви који имају услова греју се на дрва или угаљ".

Готово у сваком дворишту сложена су велике количине дрва, а звук моторних тестера које их режу чују се од раног јутра.

Због високе цене грејања из Градске топлане, на "лични захтев" ове године се искључило 110 потрошаца, а за протекле три године око 1.000 њих, изјавила је Танјугу директорка Топлане Надежда Марковић - Пурић.

Гас је и даље најскупљи енергент за грејање, оцењују грађани који се на њега греју, и додају да се "догревају на струју или дрва".

У Дистрибутивном центру кажу да се годишње са гасоводне мреже "скине више од стотину потрошача", или гас уопште не користе за грејање, већ за кување и рад бојлера.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести