На чекове провизију зарачунавају и банке и трговци

НОВИ САД: Од свих кредита и других позајмица код нас је онај бескаматни најпопуларнији. То је и разлог зашто су се чекови на почек одржали упркос пребогатој понуди готовинских кредита и платних картица свих врста. Међутим, чек на почек је све мање позајмица без трошкова. Провизију на њих наплаћују и банке, а све чешће и прометници.
cek cekovi
Фото: pixabay.com

Ево који су трошкови почека.

Купац који оде у банку по чекове прво може рачунати на то да ће издавање једног чека платити од 15 до 30 динара. Уколико се папирић не реализује истог месеца, клијент је дужан да банци плати лежарину од 30 динара месечно. Када коначно чек прође и новац се скине с рачуна, то банка додатно тарифира са 100 динара као реализацију чека.

У продавници следе нови обрачуни. Прво, продавац има две цене: једна је за плаћање готовином, друга за почек. Код нас се на чекове купују гардероба, обућа, техничка роба, а ових дана чекови се често попуњавају у туристичким агенцијама за летње аражмане. У тим агенцијама све чешће тај вид плаћања додатно наплаћују, односно зарачунавају два процента по чеку до реализације.


Шта каже закон

Обрачунавање додатних трошкова за куповину путем чека на почек по нашим прописима није дозвољено. По закону о потрошачима, то се сматра за скривени трошак који није дозвољен.

Значи да би потрошачи који су платили суме које су од њих тражене могли тужити продавницу или туристичку агенцију те добити свој новца назад. Потрошачи су тако заштићени, али свако ко уплаћује туристички аранжман жели да се лепо проведе, а не да му једна од успомена на летовање буде судски поступак. Исто важи и за куповину друге робе.  


Код нас је максималан износ по чеку прилично низак – 5.000 динара, тако четворочлана породица треба да их за летовање попуни бар 20. За то ће банци само за издавање чекова по најповољнијој тарифи од 15 динара по чеку, дати 300 динара. Реализација ће их додатно коштати 5.000 динара, плус чекање на наплату и лежарина чека бар додатних 300 динара. Тако долазимо до трошка од 5.600 динара само за банку.

Ако се још на чекове који чекају наплату у продавници или агенцији дода провизија од два одсто по чеку, ето новог трошка. Он зависи од остатка дуга и реализације, али за 20 чекова то је бар још 2.000.

Тако да се дуг пење на 7.600 динара.

Редован кредит може се код банка добити за суму од 100.000 динара уз фиксну камату од 6,9 одсто, без учешћа, уз рату од 8.684 на 12 месеци. Тада се банци враћа укупно 103.776 динара. То је јефтиније него код чекова, а и сигурније. Трговац или агенција може послати све чекове на реализацију одмах и тако клијента отерати у минус, а од те позајмице скупље у Србији нема. Потрошачима се зато више исплати и кредит и картице. Посебно што банке с трговцима и агенцијма – својим клијентима имају договор о куповини преко картица  често и без трошкова камате.

Од јесени се провизије на картице код нас смањују па ће и та куповина бити све популарнија, односно понуда за куповину на рате биће више јер ће трговачким кућама то бити повољније.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести