На летовање најјефтиније ићи с полисом путног осигурања

НОВИ САД: Лето је у туристичким агенцијама већ почело. Туристи који су уплатили „фирст минит” аранжмане већ крећу, најчешће пут грчких летовалишта. Уз крему за сунчање, купаћи костим и остале реквизите за плажу, добро је у кофер ставити и полису путног здравственог осигурања.
letovanje
Фото: pixabay.com

Тај трошак код већине осигуравајућих кућа износи евро по дану боравка ван Србије. За ту суму покривена су лечења у висини до 30.000 евра. Чак и путници који се на дан поласка сете да су заборавили на полису, немају разлога за бригу – код нас та услуга може да се купи и преко интернета. Ту могућност дају осигуравајуће куће, а ту су и специјализовани сајтови, као што је веб-шоп „Путно осигурање”. Начин куповине је исти као и за било коју робу или услугу која се купује преко интернета. Занимљиво је да се за евро по дану покрића крећу од 10.000 па до 30.000 евра за незгоду на путу.

Истраживање портала „Каматица” говори да су наши људи разумели да тај трошак вреди поднети јер су трошкови лечења у иностранству прескупи.

Преглед код лекара опште праксе у Грчкој стаје 250 евра, у Турској чак 600.

Уколико туриста мора због природе болести да остане у болници, трошкови се мере хиљадама евра. Истраживање портала говори да око 70 одсто туриста из Србије купује полису пре поласка на летњи одмор.

Шта их чека када крену да купе полису, било да шетају или „гуглају”?

Компанија ДДОР „Нови Сад” продаје полису за евро по дану. За десет евра, колико се најчешће борави на летовању, путник је здравствено покривен с 10.000 евра. Ту су у случају незгоде урачунати преглед у амбуланти, дијагностика, санитетски материјал, лекови и боравак у болници. Овде не спада лечење хроничних болести већ само ублажавање поседица. Исто важи и за стоматолошке услуге. Пацијенту ће уз полису помоћи да се санира бол и ништа више. Не могу да очекују да им тамо праве нову протезу или мост, чак и ако се она с којом су на пут кренули сломила.


Може и преко РФЗО-а

Путна здравствена осигурања продаје и Републички завод за здравствено осигурање. Они који желе да купе ту услугу, морају имати оверену здравствену књижицу.

За боравак од девет до 11 дана цена је 1.219 динара, а осигурана сума је 15.000 динара. Старији од 75 година плаћају 2.075 динара. За старије туристе то је и јефтинија варијанта јер ће уштедети неколико стотина динара, макар за сладолед на летовању.


Уника осигурање има „Стандард пакет” намењен путницима. За десетодневни боравак ван Србије он се плаћа 1.300 динара. Покрива медицинску асистенцију, трошкове лечења, лекове те медицинску опрему. Трошкови за стоматолога покривени су до 150 евра, а уколико пацијент мора под посебним условима да се враћа кући, тај торшак је до 750 евра покривен полисом.

Код „Триглав осигурања” путно осигурање се плаћа 1.191 динар дневно. Путници су осигурани на суму до 30.000 евра. Као и код других кућа, покривају се незгоде на летовању, али не и лечење хроничних болести већ само основна медицинска помоћ.

Поменуте понуде важе за одрасле путнике од 18 до 70-75  година. За старије је трошак дупло већи.

Полисе продају и турстичке агенције. Готово све имају аранжмане с осигуравајућим кућама с којима имају уговоре о сарадњи. Услови су исти, а путник је тада на групној полиси.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести