НАЛЕД: Бесплатан ПОС за картична и инстант плаћања

БЕОГРАД: Када заживи ПОС програм, мали трговци и остали предузетници који желе да муштеријама омогуће куповину путем картица или мобилних телефона, моћи ће бесплатно да добију инсталацију и коришћење ПОС терминала, уз субвенционисану трговачку накнаду, у трајању до годину дана, саопштио је данас НАЛЕД.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

Национална иницијатива за безготовинско плаћање покренула је сајт boljinacin.rs на којем је започео процес претпријаве за ПОС програм, путем кога је само у овој години планирано да се опреми првих 4.000 продајних места широм Србије, укључујући и онлајн продавнице.

Поред предузетника, микро и малих предузећа, корисници програма могу да буду и институције јавне управе, а основни услов за све је да у претходних годину дана нису прихватали картична плаћања.

"Увођење безготовинског плаћања је најбољи пут за мале бизнисе да модернизују и развију пословање, изађу на нова тржишта, захваљујући онлајн продаји, али и да задрже постојеће и привуку нове купце, који све чешће плаћају путем картице или мобилног телефона. Планирано је да Национална иницијатива, током три године, кроз ПОС програм опреми чак 25.000 продајних места и имајући у виду да данас у Србији имамо готово 115.000 ПОС терминала, значајно ћемо повећати прихватну инфраструктуру", каже Иван Радак, шеф Јединице за односе с јавношћу у НАЛЕД-у.

Поред назива радње, града, делатности и и-мејл адресе, привредници треба у претпријави да наведу и да ли су обвезници фискализације.

Препоручује се свима који су у процесу набавке нове фискалне касе да искажу интересовање и уђу на листу чекања за ПОС програм, јер ће моћи ће да добију додатну субвенцију за безготовинска плаћања и да тако, заједно са субвенцијом државе за фискализацију, још лакше и брже дођу до касе и ПОС терминала.

Слоган Националне иницијативе за безготовинско плаћање је "Бољи начин", који указује на предности безготовинских плаћања наспрам кеша када је реч о ефикасности, поузданости и практичности, а на истоименом порталу грађани и привредници ће моћи да нађу информације о ПОС програму и Националној иницијативи, као и веома корисне податке о значају развоја безготовинског друштва, подацима о коришћењу безготовинских плаћања у земљи и свету.

О развоју безготовинског друштва говориће се и на 29. Копаоник бизнис форуму, који у фокус ставља ефикасне начине за спровођење агенде одрживог развоја.

На панелу “Бољи начин за развој вашег бизниса” који је на програму сутра у Централној дворани, учесници ће изнети аргументе зашто је развој свих видова безготовинских плаћања у приватном и јавном сектору најбољи пут ка смањењу сиве економије и убрзању економског раста Србије.

У разговору ће учествовати Марта Арсовска Томовска, директорка за реформу јавне управе и еВладу у кабинету премијерке Србије, Даниела Функе, директорка ГИЗ-а Србија и Јелена Ристић, директорка у компанији Мастеркард за тржишта Србије, БиХ и Црне Горе.

Панел ће водити Милица Стефановић, директорка комуникација и развоја у НАЛЕД-у.

Национална иницијатива за безготовинско плаћање је заједнички пројекат Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и компанија Мастеркард и Виса, који се спроводи под окриљем девелоППП програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарством финансија Србије.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести