НБС: Референтна каматна стопа остаје 3,5 одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је данас да задржи референтну каматну стопу на нивоу од 3,5 одсто.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, и очекиване ефекте претходног ублажавања монетарне политике, наводи се у саопштењу НБС.

Инфлација је у децембру 2017., према процени Реубличког завода за статистику, била на централном циљаном нивоу НБС од 3,0 одсто међугодишње, наводе из централне банке напомињући да су инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде усидрена унутар граница циљаног раста потрошачких цена. 

Извршни одбор очекује да ће инфлација у наредном периоду наставити да се креће у границама циља који износи 3,0 одсто плус-минус 1,5 процената.

Из НБС наводе да би у првој половини 2018. инфлација требало да се креће испод централне вредности циља, због високе упоредне базе код цена нафтних деривата и других производа који су једнократно поскупели почетком прошле године, док ће у супротном смеру деловати очекивани раст домаће тражње.

Централна банка пажљиво прати и дешавања у међународном окружењу, првенствено кретања на међународном финансијском тржишту и светске цене примарних производа, која налажу опрезност. 

"Неизвесност на међународном финансијском тржишту и даље је присутна по основу дивергентности монетарних политика водећих централних банака, Федералних резерви и Европске централне банке, што може да утиче на глобалне токове капитала према земљама у успону, а тиме и Србији", указују из НБС. 

Поред тога, како додају, неизвесност постоји и у погледу кретања светских цена примарних производа, а посебно светске цене нафте, која је претходних месеци расла.

Међутим, Извршни одбор истиче да је отпорност домаће привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући јачању домаћих макроекономских фундамената и повољнијим изгледима за наредни период.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи биће одржана 8. фебруара 2018, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести