Нова година неће донети нове цене струје

У години иза нас у Србији није било већих промена цене енергената, а како ће се ствари одвијати у овој, која је почела, видеће се. Издвајања грађана за потрошњу енергената прошле године била су на нивоу оних из 2106. године.
struja, strujomeri, isključenje struje Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Додуше, цена електричне енергије за широку потрошњу је повећана, а проценат поскупљења је био два одсто, што је просечан рачун увећало стотинак динара, док се цена природног гаса није мењала. Како неки медији пишу, ове године не би требало очекивати поскупљење струје јер се у меморандуму, који је су потписале Влада Србије и Међународни монтарни фонд, то не најављује. 

ЕПС није на губитку

Истовремено, цене сирове нафте од половине прошле године има узлазни тренд: крајем године барел је коштао и више од 66 долара, док је на почетку 2017. године његова цена била око 55 долара. Ипак, грађани Србије за литар горива сада плаћају неколико динара више него на почетку прошле године. Када је цена природног гаса у питању, треба рећи да се она и даље одређује према одговарајућој формули, у којој је значајан чинилац цена сирове нафте, па су промене могуће, и то у правцу којим иде цена сирове нафте. 


Тржишна утакмица за велике потрошаче

"Цена електричне енергије у Србији је за све велике потрошаче тржишна, тако да се у борби за купце ЕПС такмичи с трговцима. То је добро за те категорије потрошача јер ЕПС ипак још увек нуди најповољнију цену. Истовремено, то је добро је и за ЕПС –  да не би изгубили купце, у том државном електропривредном предузећу се све озбиљније понашају тржишно, што је најбољи пут да компанија буде ефикасна и профитабилна ", каже Јелица Путниковић.


„Тешко је прогнозирати како ће се убудуће кретати цена нафте јер то зависи од неколико фактора“, каже уредница интернет часописа „Балканмазагин” Јелица Путниковић. „Земље-чланице ОПЕК-а, као и оне које то нису, попут Русије, договориле су се о продужавању рока за договорено смањење производње да би подигле цену барела сирове нафте на ниво од око 60 долара и више. Али, много је оних који нису обухваћени тим договором – пре свега Сједињене Америчке Државе и тамошњи произвођачи сирове нафте.“

Она истиче да цену струје за домаћинства, односно њене корекције, одређује Влада Србије у сарадњи с Агенцијом за енергетику, те да сматра да је добро што је та цена и даље таква да домаћинства у Србији и даље троше најјефтинију струју.

„То је добро због стандарда грађана. При томе ни ЕПС није на губитку, а то што струја није скупља тера то предузеће да смањи трошкове свог пословања и да буде енергетски ефикасно. Влада Србије би, ипак, требало да размисли о томе да приликом наредних одобрења поскупљења ЕПС-у одобри и одређени проценат корекције који би ишао за амортизацију постојећих капацитета, али и изградњу нових да би ЕПС и даље био конкурентан на тржишту“, каже Јелица Путниковић.

Д. Млађеновић

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести