НОВА ПРАВИЛА Банка мора да изда бесплатну дина картицу

Од 17. августа грађанима који отворе текући рачун, банке ће као основну картицу бесплатно издавати домаћу „дину”, а осим ње, али искључиво на захтев клијента, моћи ће да добију и остале картице интернационалних картичних система, као допунске.

Новине од децембра очекују и мале трговце, којима ће банке морати да достављају детаљне изводе о трошковима који се односе на безготовинске трансакције, ПОС терминале...

Осим тога, све основне картице које истичу после 17. августа, мораће, када истекну, да буду замењене домаћом „дином”, с тим што ће, уколико је реч о интернационалним („виза”, „мастеркард”...), оне моћи да буду обновљене, али на захтев клијента, а не вољом банке, и то као додатне.

На тај начин, како је предвиђено Законом о међубанкарским накнадама, обезбедиће се да Народна банка Србије уређује, контролише и унапређује несметано функсионисање платног промета у земљи. Уколико би да наступе као домаћи картичари, стране картичарске куће мораће да се региструју у Србији и обезбеде лиценцу као што су то урадили и у ЕУ и на другим великим тржиштима.

На име трошкова обраде транскација у иностранству из Србије је отишло 32 милиона евра

У Србији се чак 97 одсто укупних трансакција картицама обавља за плаћања у земљи, а само три одсто у иностранству. Међутим, за чак 87 одсто тих трансакција целокупна обрада обавља се у платним системима ван наше државе, а да наше надлежне институције немају никакав надзор у њихов рад. То ће се променити ступањем на снагу Закона о међубанкарским накнадама, којим ће се смањити међубанкарске накнаде, увести масовније коришћење домаће „дина” картице, за коју се обрада, нотирање и поравњање свих трансакција обавља у платном систему у земљи. Очекивања су и да ће мали трговци, занатлије бити у бољем положају него што је случај сад и да ће кренути масовније да омогућавају потрошачима употребу картица. Иначе, прошле године на име трошкова обраде транскација у иностранству из Србије је отишло 32 милиона евра.

Шта та новина значи, објашњава Љубица Пантелић с Београдске банкарске академије:

– За потрошаче то неће значити ништа јер су „дина” картице беспплатне – наводи она. – За трговце то је значајна уштеда пошто су они раније избегавали да приме картице као облик плаћања. С „дина” картицама биће равноправни с великим системима.

Како је рекла, систем није направљен за неку циљну групу и нема „намеру” да некоме нашкоди. Првенствено је циљ унапредити безготовинско плаћање.

Д. В.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести