Од 1. фебруара веће акцизе на дуван, кафу, гориво, алкохол

НОВИ САД: Због раста акциза за дуван, од 1. фебруара паклица цигарета појединих произвођача поскупеће десет динара. Државни намет на дуван, по акцизном календару, већи је 1,5 динар, али произвођачи повећају цену паклице и до десет динара.

Извесно је да ће нове цене имати домаћи произвођачи дувана јер је тако и предвиђено акцизним календаром све до 2020. године. По том календару, од 2017. до 2020. године сваког јануара и јуна специфична акциза за цигарете расте 1,5 динар. С најновијим повећањем, државни део од сваке паклице, уместо досадашњих 68,5 динара, износиће од 1. фебруара 70 динара. Уз поменуту акцизу, на цену цигарета зарачунава се и пропорционална од 33 одсто цене, а на све то рачуна се ПДВ. Наредно поскупљење цигарета може се очекивати у јуну, с тим што ће нова цена почети да се примењује од 1. јула.

Иначе, динарски износ акциза на цигарете из увоза и на оне које се производе у Србији не усклађује се с годишњим индексом потрошачких цена у прошлој години, као што се то чини с акцизама на друге производе.

У „Службеном гласнику Србије” објављени су динарски износи акциза усклађени с растом потрошачких цена у претходној години који ће се примењивати од 1. фебруара па се може очекивати и повећање цена кафе, алкохолних пића – али до тога и не мора доћи – а још увек се не зна шта ће бити с ценом горива.

По Владиној одлуци у категорији алкохолних пића, усклађени износ акциза на ракије од воћа, грожђа, вина и друге воћне ракије с додатком екстракта биља, делова биља или пољоприредних производа од 1. фебруара је 132,36 динара по литру. На списку су ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина – 337,29 динара по литру, затим остала јака алкохолна пића – 216,68, нискоалкохолна – 22,41, као и пиво, за које је акциза 25,61 динара по литру.

Акциза за непрежену кафу је 90,09 динара по килограму, за пржену износи 112,60 динара, док ће за љуспице и опне од кафе она износити 123,86 динара по килограму.

Течност за пуњење електронских цигарета од 1. фебруара има акцизу од 4,32 динара по милилитру, а цигаре и цигарилоси 23,73 динара по комаду.


„Пал-мал” и ЛМ 260 динара

Компанија „Филип Морис” већ има припремљен нови ценовник од 1. фебруара, па ће тако паклица „пал-мала” и ЛМ-а кошати 260 динара, „лаки” ће поскупети на 280 односно 290, „марлбороу” ће цена бити 340, „марлбороу тач” од 300 до 310, „парламенту” 380, „честерфилду” 270, ИВ ће имати цену 360 динара...

Може се очекивати да и други произвођачи цигарета у Србији цену паклице повећају десет динара јер тако су чинили два пута прошле године.


Одлуком су усклађени износи до којих се умањује плаћена акциза на деривате нафте, биогорива и биотечности за гасна уља која се користе као моторно гориво за транспортне сврхе за превоз лица и ствари – 48,56 динара по литру, за грејање, као енергетска горива у производњи електричне и топлотне енергије.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести