Од 1. јануара сви порези „на клик“

БЕОГРАД: Од 1. јануара следеће године грађани и фирме имаће на само једном интернет порталу електронски увид у своје пореске обавезе и дуг по том основу, пишу београдски медији.
kancelarija kompjuteri
Фото: pixabay.com

Грађани ће увид у пореске обавезе моћи да добију једноставним уносом ЈМБГ, а ова услуга ће бити омогућена и фирмама које ће податке добијати уносом јединственог пореског ПИБ броја.

Како наводи Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и електронску управу, рад на пребацивању локалних база података у јединствени информациони систем је увелико у току.

Подигли смо централни сервер и опрему и све базе података локалних самоуправа, а има их укупно 145, колико је и локалних пореских администрација, обједињујемо их на једном месту, рекао је Јовановић.

Јовановић објашњава да ће општине и градови и даље да раде као до сада, односно изгледаће да раде у својим локалним системима, иако ће радити у систему у Београду.

Локалне самоуправе задржаће и своју аутономност и своје специфичности, јер износи пореза нису исти за сваку општину, додао је он.

У јединственом централном систему, осим пореза на имовину, налазиће се и подаци о самодоприносима и еколошким и комуналним таксама, наводи лист у издању од уторка.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести