Отпис 40 одсто дуга задуженима у „швајцарцима”?

НОВИ САД: Клијенти банака који с муком отплаћују стамбене кредите везане за швајцарски франак ускоро би могли одахнути. Финална верзија најваљеног лекс специјалиса који треба да им помогне да отплате дуг требало би да се нађе на седници Владе Србије почетком недеље, а да буде усвојена средином седмице у Скупштини Србије. Најаве стижу од министра финансија Сиише Малог. 
svajcarci duznici, N1
Фото: Н-1

Он је најавио да ће у недељу бити постигнут финални договор заинтересованих страна о грађанима задуженим у швајцарским францима, када ће бити договорена финална верзија Нацрта лекс специјалиса, преноси Танјуг.

Настављамо разговоре с циљем да их у недељу завршимо, рекао је Мали.

Како је додао, у недељу треба да очекујете финални договор и финалну верзију Нацрта закона, који бионда усвојили на Влади почетком недеље.

Додао је да је циљ да се већ половином наредне недеље иде с тим предлогом закона у Скупштину Србије да би био усвојен по хитном поступку.

По последњим сазнањима, отпис главнице задужених у швајцарским францима биће око 40 процената... Од тог процента држава би требало да преузме 15 одсто, а банке око 23 одсто, јер ће добити и додатно олакшање кроз порезе од два-три одсто. Када се саберу све те бројке, могуће је минимално одступање од испод једног процента. Клијенти, ако све буде по тој рачуници, могу очекивати смањење месечне рате до око сто евра.


Закон неће бити обавезујући

Нови закон неће бити обавезујући за задужене у францима. Прихватање конверзије у евро биће остављено на вољу сваком дужнику. Банке су током преговора инсистирале на томе да закон буде обавезујући за све клијенте.

Усвојеним решењем, сваки дужник моћи ће да се определи да ли прихвата отпис дела дуга и отплату остатка рачунату у еврима, или ће ипак правду и накнаду штете потражити на суду.


Проценат отписа тренутне главнице, о којем су данима преговарали банкари и задужени, је, практично, компромис. Држава је понудила средину између банкарских 30 одсто и отписа од 50 процената, колико су тражили дужници. Држава је одлучила у још једној ствари. Лекс специјалис мора да се односи на све дужнике који отплаћују зајмове везане за франак, а не само на оне с главницом од око 50.000 евра, што је био захтев банака.

Могућност отписа дугова постала је реална опција после усвојеног става Врховног касационог суда, од 2. априла. Он је одлучио да се индексација кредита у швајцарским францима сматра ништавом. ВКС је  препоручио конверзију зајмова у евре.

Задужени у швајцарским францима банкама дугују, по последњим подацима, још 540 милиона евра.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести