Ове године 100.000 ваучера за одмор

НОВИ САД:Навала за ваучерима вредним 5.000 динара, које даје Министарство трговине, туризма и телекомуникације да би унапредило домаћи туризам, велика је међу житељима Србије па је у Министарство стигло већ чак 93.738 захтева грађана.
bela crkva turizam.jpg
Фото: Dnevnik.rs

„Због великог интересовања житеља, осим првобитно планираних 80.000 ваучера за ову годину, Влада Србије одобрила још 20.000”, наведено је у Служби за информисање Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Подсећамо на то да је лане ваучере добило 60.000 туриста и било обезбеђено три стотине милиона динара, што се показало као недовољно, и навело да се ове године обезбеди 80.000 ваучера.

Паралелно с интересовањем туриста порастао је и број угоститеља који примају на коначиште, тако да је ове године чак 1.200 њих спремно да прими госте. Лане је с ваучерима било радо да послује око 700 угоститељских објеката.

У Министистарству трговине, туризма и телекомуникација кажу да су до сада  највише интересовања за ваучере показали пензионери, па им је од њих стигало  више од 50.000 захтева, а да следе запослени с примањима мањим од 60.000 динара, док су на трећем месту незапослени, од којих имају близу 10.000 захтева.

Ове  године се с ваучерима може боравити у безмало 80 туристичких места у Србији, а највише се путује, као и лане, у Врњачку Бању, Сокобању, на Златибор и у Луковску бању.

У Министарству кажу да житељи намерни да летују на тај начин треба да што пре пошаљу захтев јер у просеку стиже по 1.000 писама дневно па, уколико се настави таквим темпом, ваучера више неће бити. Правило је важило да се захтеви за ваучере могу подносити до 15. октобра, а искористи до 20. новембра.

З. Делић

Већ четири године

Министарство већ четврту годину унапређује домаћу туристичку привреду на тај начин, и, премда је сваке године растао број подељених ваучера и било помена да је интересовање велико, ове године се показало да нема границе.

До 2015. године Србија је бележила само повећање броја страних гостију, а број домаћих туриста се непрестано смањивао. Сада се, баш захваљујући ваучерима, број домаћих гостију повећава и годишње бележи раст од 13 одсто.

Прве године било је подељено само око 14.000 ваучера, вероватно из разлога што су грађани били скептични.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести