Паре ћемо ускоро подизати у продавницама и на киосцима

БЕОГРАД: Приликом куповине у маркетима, киосцима и другим врстама продавница потрошачи ће, сем плаћања рачуна платним картицама, моћи и да подигну и новац.
с
Фото: Илустрација

Народна банка Србије и Министарство финансија саопштили су јуче да се та услуга, која се популарно зове „кеш бек”, може пласирати и код нас. Та могућност код нас је регулисана Закономо платним услугама.

НБС и Министарство финансија објашњавају да са стране прописа и њихових надлежности нема сметњи за „кеш бек” на нашем тржишту. За пружање услуге подизања готовог новца основни услов је да трговци који желе да пружају и ту услугу имају ПОС терминал, односно да примају картице. О томе како би поменута услуга требало да изгледа из Министраства и НБС-а објашњавају да ће, рецимо, потрошач који плаћа рачун од 2.000 динара а жели да подигне још 1.000, то моћи да уради једним плаћањем на терминалу. Максимални износ који корисник картице може да подигне одредиће сами картичарски системи пупут „Визе” и „Мастеркарда”. Трговци ће моћи да изаберу своју опцију, с тим што могу одредити и износ нижи од оног који су одредили картичари, ако им то више одговара.

Што се тиче трговаца, новац који потрошач подигне преко картице одмах леже на њихов рачун, односно одмах им је доступан. То им доноси бројне погодности: ређе ће ићи у банку да предају пазар, што их штити и од лопова.

Држава рачуна на то да ће то донети смањење нивоа сиве економије.

Остаје још да се види колико ће  бити интересовање за „кеш бек”.

Д. В.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести