Пензију себи уплаћује 30.000 незапослених, студента, домаћица

НОВИ САД: Последњим изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, које су ступиле на снагу 30. септембра прошле године, предвиђено је да грађанима Србије који сами себи уплаћују доприносе за пензијско осигурање, а не плате у року од шест месеци, што је до краја марта ове године, престаје својство осигураника.
salter socijalno SLO
Фото: Dnevnik.rs

То се односи и на оне који су уплаћивали мање од најниже основице за пензијско и инвалидско осигурање, коју Фонд ПИО утврђује свака три месеца, а од лане једном годишње.

Ти осигураници неће моћи накнадно да уплате допринос за период за који то нису учинили, навео је Фонд ПИО. Међутим, они могу поново поднети захтев Фонду ПИО и опет приступити обавезном осигурању, али им година за коју нису измирили обавезе неће бити рачуната у пензијски стаж.

Прво на самосталну уплату доприноса имају лица која су ван осигурања, односно којима послодавац или они сами кроз самосталну делатност не уплаћују пензијско осигурање: незапослени, студенти, домаћице, ђаци, лица којима недостаје неколико година до испуњавања услова за пензионисање, под условом да су старија од 15 година, да имају пребивалиште у Србији и да нису корисници пензије остварене у Србији или у држави с којом је закључен међународни уговор о социјалном осигурању.

Процењује се да више од 30.000 грађана Србије сами себи уплаћују пензијско осигурање. Најнижа основица износи 35 одсто просечне републичке зараде у претходном тромесечју, а највиша пет таквих просека. Основице се усклађују свака три месеца према кретању зарада, а стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање износи 26 одсто. Сваки грађанин који жели да обезбеди пензију у старости може да, у складу са својим финансијским могућностима, бира и мења основицу осигурања, и то без обзира на стручну спрему. Услов да промени основицу осигурања је да поново поднесе одговарајући захтев Фонду ПИО.

За ову годину важе нове основице за пензијско осигурање и оне су 3,76 одсто више у односу на претходну. Тако сада грађани могу да бирају доприносе за пензијско и инвалидско осигурање од 6.219,46 до 88.848,50 динара месечно.


Уплата обавезна до 15. у месецу

Уколико се грађанин определи за самосталну уплату пензијског доприноса и одабере неку од 13 понуђених опција, које Фонд ПИО одређује и објављује на сајту свих својих филијала, има обавезу да тај износ уплаћује сваког месеца на шалтерима пошта или банака до 15. у месецу за претходни месец.

Уколико редовно сваког месеца и у тачном износу уплаћују пензијске доприносе, подаци се региструју у матичној евиденцији и представљају основ за обрачун пензија када се за то стекну услови.


За оне који су били запослени а стицајем разних околности остали без посла, посебно је важна могућност самосталне уплате пензијског осигурања, јер без минимум 15 година пензијског стажа неће моћи остварити право на пензију. Наиме, по Закону о ПИО, услов за пензионисање је, осим година живота, и најмање 15 година пензијског стажа. То другим речима значи да бивши запослени који имају мање од 15 година пензијског стажа чак ни када буду имали 65 година живота неће моћи остварити право на пензију. Уз то се посебно мора водити рачуна о томе да радни стаж не значи аутоматски и пензијски стаж. Пензијског стажа нема без евиденције уплаћеног пензијског доприноса, а протеклих година су многе газде раднике оставиле с „рупама” у стажу, односно нису им уплаћивали доприносе и тиме их онемогућиле да оду у пензију.

Дакако, самостална уплата пензијских доприноса битна је и радницима који су остали без посла, а недостаје им годину-две до испуњавања услова за пензионисање. Да би имали дебљи пензијски чек, они се одлучују на самосталну уплату пензијских доприноса до тренутка када напуне године пензијског стажа које су неопходне за пензионисање.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести