Пензионери ће 5.000 динара добити 4. новембра

БЕОГРАД: Једнократну помоћ од по 5.000 динара сви пензионери добиће 4. новембра, потврђено је РТС-у. Измене закона којима се уводи "швајцарска формула" за раст пензија, стигле су у Скупштину Србије, а ускоро ће се знати и тачан износ повишице.
novac isplata placanje
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

Док око једнократне исплате 5.000 динара нема дилеме, пензионери о "швајцарској формули" не знају много.

Према предлогу закона, пензије ће се усклађивати једном годишње, сваког 1. јануара, на то ће пођеднако утицати дванаестомесечно кретање инфлације и просечне зараде.

Иако је Завод за статистику објавио појединачне податке, запело је око коначне цифре повишице, у питању су децимале.

Ми чекамо одговор од њих, јер смо њима послали на тумачење, с обзиром на то да се узима период од јула 2018. до 30. јуна 2019. као параметар за ово повећање, каже министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Од разлике у децимали, кажу, важније је да повецање не нарушава макроекономску стабилност.

То повећање од 5,3 или 5,4 одсто је укључено у један оквир договора, аранжмана с ММФ-ом, да маса пензија не пређе неких 11 посто бруто дамаћег производа, истиче директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

У сваком случају, просечна пензија која је сада 26.343 динара требало би да буде већа за око 1.500 динара, а највише пензије и преко 7.000 динара.

Пензија је 2010. године била 193 евра, а од 1. јануара ће бити 240 евра. У последње три године смо исплаћивали помоц пензионерима на крају године и с том подршком настављамо и ове године, рекао је министар Ђорђевић.

Од прошле године до новембра ове, уредбом је предвиђена исплата додатка уз пензије до 34.000 динара, који не улази у основицу. Надлежни најављују да ће се с тим исплатама наставити.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести