ПКС: За четвртину смањен пецарошки паушал

БЕОГРАД: Основица за паушално опорезивање привредних рибара смањена је са 75 на 50 процената, чиме су знатно умањени и трошкови пословања у овој привредној грани, саопштила је Привредна комора Србије. 
pecaros
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

То је постигнуто захваљујући иницијативи Привредне коморе Србије и Групације за рибарство.

Опорезивање привредних рибара било је високо и претило је да многи одустану од ове делатности, чиме би се знатно смањио улов домаће рибе и повећао увоз, или да пређу у сиву зону пословања, наводи се у саопштењу.

На иницијативу ПКС, Министарство финансија изменило је Уредбу о изменама допунама Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности чиме је смањен порез за рибаре. 

Према ранијој уредби месечни трошкови привредних рибара за паушал износили су и до 28.000 хиљада, а сада у просеку износе 20.000 динара.

На иницијативу ПКС, делатност риболова је из 3. групе паушалног опорезивања пребачена у 2. нижу групу.

Очекује се да ће смањење паушалног опорезивања привредних рибара деловати стимулативно на повећање домаће производње. 

Укупна производња  и улов рибе у Србији 2016. године достигла је 8.943 тона, од чега је две трећине производња рибе у рибњацима, а трећина улов професионалних и рекреативних рибара. 

Србија је велики увозник рибе и прерађевина, прошле године увезено је 34.918 тона за 89.246.000 долара, наведено је у саопштењу ПКС.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести