Радницима Пошта Србије повећање плата за 10 одсто у јануару

БЕОГРАД:  ЈП "Пошта Србије" саопштило је данас да ће радници у том предузећу у јануару добити повећање плата за 10 одсто.
Pošta Srbije Foto: Tanjug
Фото: Илустрација

Предлогом Програма је планирано увећање масе зарада за запослене за десет одсто у 2020. години, као и исплата зараде из добити из 2019. године у марту следеће године, одмах по усвајању финансијских извештаја за ову годину.Према писању медија, радници дистрибутивног центра Поште Србије у Земуну као и новосадски поштари ступили су јуче у штрајк тражећи повећање плата.

У Влади Србије данас су се састали потпредседник владе Небојша Стефановић и в.д. директора "Пошта Србије" Мира Петровић и разговарали о унапређења економског и социјалног положаја запослених.Разматран је, наводи се, предлог Програма пословања "Пошта Србије" за 2020. годину, који је усвојио Надзорни одбор Предузећа на седници одржаној 29. новембра 2019. године.

"Предлогом Програма је планирано увећање масе зарада за запослене за 10 одсто у 2020. години, као и исплата зараде из добити из 2019. године у марту 2020. године, одмах по усвајању финансијских извештаја за 2019. годину", наводи се у саопштењу.Како је образложено, планирано повећање зарада, у свему је усклађено са финансијским могућностима овог предузећа у овом тренутку и одрживим пословањем.

У саопштењу се наводи и да је на састанку истакнуто да ће планирано увећање зарада у "Пошти", утицати већ на јануарску плату која ће, кажу, бити знатно увећана, а чиме ће се приближити републичком просеку.

Такође, како је речено, посебно ће се водити рачуна о зарадама запослених са најнижим примањима, као и укидање Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава.

Из тог јавног предузећа подсећају да је социјални дијалог о побољшању материјалног положаја запослених започео у марту ове године и да је довео до низа конкретних мера које су спроведене и које се настављају.Делови добити из 2017. и добити из 2018. исплаћиване су у априлу и у септембру у укупном нето износу нешто већем од милијарду динара, односно око 1,6 милијарди динара бруто.

Такоде, у јулу је исплаћена солидарна помоћ за 13.540 запослених, чија је основна зарада нижа од 50.000 динара у укупном нето износу од 270.800.000 динара.

"Све исплате извршене су из сопствених средстава у складу са одрживим пословањем, а истим принципом се руководило код опредељења увећања масе зарада у 2020. години, као и социјалних мера - увођења бесплатних систематских прегледа и проширења опсега осигурања запослених, а у циљу бриге о запосленима", наводи се у саопштењу "Пошта Србије".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести