Плате највише порасле у Војводини – 6,6 одсто

НОВИ САД: По подацима Републичког завода за статистику, које је обрадила Привредна комора Војводине, у првих шест месеци 2018. године просечна нето зарада исплаћена у Републици Србији износила је 49.333 динара и у односу на исти период претходне године номинално је већа шест одсто.

Просечна зарада без пореза и доприноса исплаћена у АП Војводини износила је 46.758 динара и номинално је већа 6,6 одсто у односу на ону исплаћену у првих шест месеци 2017. године, изјавио је за „Дневник” преседник ПКВ-а Бошко Вучуревић.

Како је додао, просечне нето зараде у периоду јануар–јун текуће године забележиле су номинални раст, како на нивоу целе земље, тако и на нивоу сваког региона, у односу на зараде исплаћене у истом периоду 2017.

Највећи раст је евидентиран у Региону Војводине – 6,6 одсто, а најмањи у Београдском региону – 5,4, који је уједно једини имао већу просечну нето зараду од републичког просека, закључује наш саговорник.

Фото: Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине фото: Дневник.рс

У јуну 2018. године просечна зарада без пореза и доприноса исплаћена у Републици Србији износила је 49.226 динара и номинално је мања 2,3 одсто у поређењу с истим месецом 2017.. У АПВ је забележена просечна нето зарада од 46.704 динара и у односу на јун 2017. године бележи номинални пад од 2,1 одсто.


Јужна Бачка и јужни Банат

У периоду јануар–јун 2018. године уочава се да су у Јужнобачком и Јужнобанатском округу регистроване натпросечне нето зараде, што је у складу с натпросечним привредним потенцијалима наведених округа.

Прецизније, у посматраној години на нивоу Јужнобачког округа, натпросечне нето зараде бележи Нови Сад, док су у Јужнобанатском округу то Вршац и Панчево са знатно већим просечним зарадама у односу на остале општине наведеног округа. 


Новосађанима је и лане новчаник био дебљи у односу на житеље осталих градова, а овога јуна су у просеку избројали 53.302 динара. Вршчанима, кажу економисти, плате расту захваљујући фармацеутској индустрији, па су лане у просеку примили 55.034 динара нето.

Иначе, становници београдске општине Врачар примили су пре непуна два месеца, у јуну ове године, 78.111 динара нето, а у Врањској Бањи свега 30.546. Разлика у личним дохоцима у поменуте две средине износи више од 47.000 динара. Просек Града Београда је 60.149 динара.

Подсећамо на то да је све донедавно београдска општина Сурчин, по рачуну Републичког завода за статистику, важила за средину с највећим примањима, али је Завод од ове године прешао на нову методологију обрачуна личних доходака, гледајући место пребивалишта запослених, а не у којем месту је фирма.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести