Почиње исплата 100 евра младима, више од милион пријављених

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је да се за помоћ државе од 100 евра пријавило укупно 1.019.796 младих којима ће тај новац бити исплаћен данас, сутра и у четвртак.
s
Фото: Promo

Управо тај број говори колико смо погодили у мету када смо дефинисали ову врсту помоћи младима. Драго ми је да се створила једна лепа стмосфера, што се видело на инстаграму по реакцијама младих, рекао је Мали гостујући на ТВ Првој.

Оценио је да је економски ова помоћ потпуно оправдана, јер се тај новац враћа у економске токове, што је и била намера Владе.

Ми ћемо до пореза на додату вредност део тог новца вратити у буџет, а с друге стране смо у том делу грађана Србије од 16 до 29 година који је за нас веома важан створили једну дозу оптимизма и одговорности према држави, с обзиром на помоћ коју држава пружа и показали још једнапут снагу наших јавних финансија и да смо ту када треба помоћи, рекао је Мали.

Подсетио је да ће 10. фебруара свим пензионерима бити испаћена помоћ од 20.000 динара.

Након две године тешке економске кризе у целом свету наша држава показује своју снагу, ми новца имамо као што видите свако обећње које смо дали смо испунили у дан и у динар и тако ћемо наставити, рекао је министар финасија.

Истакао је да је у последње две године исплаћено 8,7 милијарди евра као помоћ грађанима и привреди.

Ми смо прошле године имали стопу раста нашег БДП-а 7,5 одсто. Република Србија је први пут прва у Европи по стопи раста у доба највеће економске кризе, при томе упркос помоћи коју смо пружили нама је удео јавног дуга у БДП-у 51,4 одсто. Далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто кога се ни далеко веће државе не придржавају, нагласио је Мали.

Рекао је да ће данас око 300.000 младих добити новац, у среду 350.000 њих, а преостали у четвртак да не би било великог притиска на банке и Трезор.

Оповргао је тврдње како се новац дели неселективно, рекавши да је држава позвала да се за помоћ пријаве они којима је она потребана.

Пролазимо кроз изузетно тешке тренутке пандемије, економске кризе и држава треба да буде ту када је грађанима потребна помоћ, рекао је Мали.

Он је налгасио да је прошле године у Србију стигло 3,9 милијарди евра страних директних инвестиција, што је више него пре кризе.

Не само да смо показали колико смо стабилни и колико су нам јаке јавне финансије, него смо створили кредибилитет код страних инвеститора, рекао је министар Мали.

Навео је да ни један макроекономски показатељ Србије није угрожен, да је држава потпуно стабилна и ликвидна и да ће, ако буде потребе поново помоћи ономе коме помоћ буде потребна.

Мали је позвао све обвезнике нове фискализације да се пријаве за субвенције од 100 евра по фискалном уређају и 100 евра по продајном месту, јер је данас последњи дан за пријаву.

Замолио је све обвезнике да не чекају последњи тренутак да се пријаве за фискализацију, јер је последњи рок за то 31. април и истако да продужења рока неће бити.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести