Порез на имовину углавном мало већи, стижу решења

НОВИ САД: За разлику од прошле године, када су решења о износу пореза на имовину грађана, многима стигла тек након што су платили и трећу рату, ове године решења су већ почела стизати, а они који још нису добили, могу их очекивати у наредних десетак дана.
zgrade porez, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Судећи према искуствима оних који су решења већ добили, а и према просечним ценама квадратног метра непокретности за утвђивање пореза на имовину, које су поткрај прошле године утврђивале локалне самоуправе, већина обвезника ће ове године на конто пореза на имовину платити више него лане.

Та цена је, према речима пореског саветника Милана Трбојевића, једна од кључних ствари од које зависи износ пореза, а она је, каже, негде ишла на горе, негде на доле.

Оно што је најбитније и што највише утиче на формирање пореза, јесте цена некретнина на самом тржишту, каже Трбојевић и додаје да зависно од тога какав је био промет некретнина у крају где живе и колика је њихова цена била лане, да ли живе у кући или стану, у каквом су стању њихове некретнине, грађани могу очекивати веће или мање порезе него прошле године.

Ипак, истиче да ће већини стићи већи износи и да ће повећање код неких обвезника бити незнатно, док код других и приметно.

То што су решења ове године почела пристизати раније је, према његовим речима, свакако за похвалу, а када је реч о могућим разлозима за то, наводи два.

Први, највероватнији разлог јесте тај да држави, због кризног времена у коме се налазимо, треба новац, а други могући разлог јесте боља организација и успостављање система, чему је допринела и чињеница да многу грађани имају електронске пријаве, што олакшава посао, каже Трбојевић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести