Потрошачи и синдикати: Многа поскупљења су неоправдана

БЕОГРАД: Потрошачке цене у септембру су у односу на пре годину дана званично повећане за 14 одсто, грађани у анкети Танјуга тврде да за исто пара ове године могу да купе дупло мање него лане, а синдикати истичу да је инфлација већ појела најављено повећање плата и траже састанак са представницима владе како би се стало украј поскупљењима која угрожавају стандард грађана.
prodavnica market, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У потрошачким организацијама пак оцењују да се тешко може рећи да су оволика поскупљења оправдана и изазвана стварним повећањем цене производње, односно импута који на њу утичу.

Председник Нацоналне асацијације потрошача Србије Горан Паповић за Танјуг каже да је месецима на снази неосновано и неоправдано поскупљење, што посебно важи за животне намирнице.

"Србија има развијену пољопривредну производњу и прехрамбену индустрију те нема разлога да најосновније животне намирнице оволико поскупљују. Сматрам да ту има доста махинација и манипулација, пре свега од стране трговаца који су марже подигли недопустиво", каже Паповић.

Додаје да би тржишна инспекција требало више да контролише како трговци раде, како воде књиге, да ли увек раде нивелацију робе која је ушла код њих и како то цене преко ноћи скоче дупло.

Према његовим речима, већ је приметан пад промета, а трговци гледају да свој финансијски губитак надоместе повећавањем цена.

Истиче да потрошачке организације немају пуно маневараског простора да реагују, јер како каже, како позвати купце на бојкот трговаца или уздржавање од куповине када су цене подигли сви.

У прилог његовој тврдњи да има неоправданог подизања цена од стране трговаца је и запажање једног новопеченог оца који је за Танјуг испричао како колица која је пре осам месеци купио за своју бебу и платио око 50.000 динара сада коштају и до 90.000 а реч је о моделу који се више не производи.

"Дакле у међувремену није било нових набавки. На основу чега је онда цена скоро дуплирана?!", пита се он.

Београђани који не купују колица за бебе већ углавном храну и кућне потрепштине кажу да су почели да се одричу неких куповина и да оно што морају да купе, све чешхе набављају пратећи акцијска снижења.

Неки истичу и да је добро што Влада Србије држи под контролом цене неколико животних намирница, али да су им велики проблем цене кућне хемије и средстава за хигијену.

Тако нам је једна старија Београђанка рекла да су средства за хигијену поскупела више него прехрамбени производи и да мора да води рачуна о сваком динару који потроши.

Њена млађа суграђанка приметила је да се сада са истом количином новца може пазарити дупло мање него лане.

"Највише је поскупела храна и да би могли да се прехранимо и купимо неопходна средства за хигијену одричемо се набавке одеће", рекла је она.

И старији суграђанин са којим смо разговарали у центру Београда сматра да је највише поскупела храна и да он и супруга нису сигурни да ће са две скромне пензије имати довољно за њих двоје.

Када је реч о животним намирницама Београђани су у анкети Танјуга посебно истакли високе цене млека.

"Млеко, павлака и други млечни производи стално поскупљују. У последња два месеца павлака која је коштала 160 динара је поскупела на 250, што је баш много. Ја се још не одричем ничега јер живим сама, али људима који имају децу није лако", рекла је она.

Званична статистика бележи да су инфлацији у септембру у односу на август највише допринеле цене становања, воде, струје, гаса које су повецћане за 3,8 одсто, затим ресторана и хотела за 3,7 одсто док су храна и безалкохолна пића поскупела за 2,4 процента.

Рачуница Савеза самосталних синдиката Србије (СССС), према речима генералног секретара ове организације Зорана Михајловића показује да је потрошачка корпа у претходних годину дана повећана за близу 23 одсто.

"Платежна моћ грађана је драстично опала у односу на прошлу годину и повећања примања која се обећавају од Нове године, већ су поједена у овој години. О томе смо разговарали на недавној седници Председништва нашег синдиката и не искључујем ни могућност да уђемо у протесте", рекао је за Танјуг Михајловић.

Додао је да овај синдикат очекује одговор Владе Србије на њихов захтев за разговор са премијерком Аном Брнабић и ресорним министрима.

Навео је да ће ова синдикална централа од државе прво тражити да заустави талас поскупљења, јер како каже, многи артикли су поскупели неоправдано.

"Трговци и произвођачи робе широке потрошње у трци за већом зарадом и профитом, видећи да цене скачу на Западу почели су да дижу цене и код нас. Тако су поскупљивали и производи чију производњу субвенционише држава. Нема оправдања за толика поскупљења и да они имају монопол и уцењивачки потенцијал да диктирају цене на нашем тржишту", истакао је он.

Навео је и да би послодавци требало да се одрекну једног дела профита, јер је држава доста учинила да их релаксира како би могли нормално да раде, па би ваљало да се и они одрекну дела профита у корист запослених како би земља изашла на крај са инфлацијом.

"Нажалост и захватања државе на конто пореза, доприноса и акциза које се наплаћују су превелика и држава би морала да их смањи. Цене деривата нафте морају да се држе на неком нивоу уместо да сваке недеље иду навише ", рекао је Михајловић.

То, како каже, може да се нивелише тиме што ће се држава одрећи једног дела својих акзица и пореза у корист грађана.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести