Предухитрена децембарска поскупљења хране

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Урош Кандић изјавио је да ће Уредба о ограничењу цена пет основних животних намирница важити 60 дана, а уколико буде било потребе, држава ће је продужити.
Namirnice, hrana Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Гостујући на ТВ Танјуг, Кандић је рекао да је Уредбом ограничена цена пет основних животних намирница које чине сет основних производа у свакодневној куповини. Наводи да су у питању кристалшећер, брашно тип Т-400, сунцокретово уље, свињско месо - бут и дуготрајно пастеризовано млеко са 2,8 процената млечне масти.

Објашњава да је Влада Србије ту Уредбу донела због најаве поскупљења намирница од 1. децембра, наводећи да цене расту због раста произвођачких инпута. Истиче да је цена дизел горива, које користе сви пољопривредници, порасла 22 одсто, ђубриво од 40 до 200 одсто, да су високе цене пшенице, соје, кукуруза...

„То све утиче у ланцу да произвођачке цене буду високе и то се касније рефлектује на велепродајну и малопродајну цену и ми смо морали да реагујемо као социјално одговорна влада”, нагласио је Кандић.

Мера да се цене брашна, сунцокретовог уља, шећера, свињског меса и дуготрајног млека врате на ниво од 15. новембра добра је, пре свега, психолошки, јер се потрошачима шаље порука да су цене на српском тржишту стабилне, рекао је секретар Удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић.

Како је оценио, за сада у Србији постоје стабилно снабдевање и тржиште развијене конкуренције јер нема доминантних играча који би могли да злоупотребе овај механизам који је држава искористила.

На тржишту основних животних намирница за које је Влада Србије одредила да се морају вратити на ниво од 15. новембра влада велико шаренило у погледу цена јер велики трговачки ланци сваке седмице имају каталоге са акцијама основних намирница – млека са 2,8 млечне масти, уља, шећера, брашна и свињског бута. Зато је потрошачима тешко да и претпоставе по којим ценама ће у наредних 60 дана плаћати ове намирнице, али није лако ни великим трговачким ланцима.

– Не представља нам велики посао да завиримо у папире са ценама ове хране, али не бих да износимо јавно . За трговце је предстојећи период најзначајнији због сезоне слава, Нове године и Божића, када се не штеди – речено је „Дневнику“ у једном од великих трговачких ланаца у Новом Саду, уз опаску да потрошачи не треба да стрпе јер ће и они, а сигурно и конкуренција, наставити са акцијама и имати свега уизобиљу, без обзира на то што их уредба ограничава у ценама основних житовних намирница.


Мораће и да враћају цене

„Уредба је јасна, добро је прописан механизам контроле. Уз књиге евиденције промета и друге рачуноводствене исправе, тржишни инспектор веома јасно може да утврди која је редовна цена била 15. новембра за сваки појединачни производ на полици и да се провери да ли је враћена на ту цену или нижу”, објаснио је Жарко Малиновић.

Додао је да ће и роба коју су у међувремену набавили по вишим ценама сада морати да продају по ценама од 15. новембра.

„То ће бити оптерећење за трговце. Верујем да ће комплетан ланац снабдевања да се томе прилагоди. Интерес целог ланца снабдевање је да тржиште остане стабилно”, рекао је он.


У Друштву трговаца Новог Сада кажу да не треба сумњати да се цене неће вратити на ниво од пре две седмице јер скок цена није уследио пре две седмице, већ много раније. А с друге стране, ту је и тржишна инспекција да контролише спровођење Владине уредбе. – Постоји само стрепња да произвођачи зауставе испоруке јер цене горива и струје нису кориговне наниже овом уредбом, док трошкови пословања са вишим ценама ова два енергента, плус високим ценама сировина, отежавају пословање великих произвођача хране – казао је председник Друштва трговаца Млађан Шумић, и навео да основне животне намирнице нису само у Србији поскупеле, већ свуда у свету.

А колико заправо оне коштају по редовним ценама код великих трговаца може се видети из каталога за ову седмицу. Завирили смо у њих и од сваког извадили најзанимљивије.

Килограм брашна тип 400 кошта, по редовној цени, сада је 82,9 динара а на акцији 64,9 динара. Килограм шећера 87,9 динара, односно 78,9 на снижењу. Литар уља, веровали или не, чак 370 динара, односно 249,9 динара на акцији. Литар дуготрајног млека са 2,8 млечне масти креће се од стотину динара па и 149 динара, у зависности од млекаре . Килограм свињског бута је 569 динара, а на акцији без динара, равно 500. Има и филеа, али само по редовној цени од 699,9 динара, а свињске шницле – месо од бута по редовној цени за 469,9 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести