Привредници 140 дана морају да јуре зарађено

Домаћа привреда муку мучи с наплатом потраживања, та слика не мења се већ годинама, а ни доношење закона који је регулисао ту област није много помогло.
racunanje
Фото: Dnevnik.rs

По слову закона, плаћања између самих привредника не би смела да пређу рок од 60 дана, а држава би морала да буде још ажурнија и привреди измири обавезе у року од 45 дана. Међутим, код нас се на новац чека много дуже – већина привредника и предузетника мора да се стрпи 140 дана да би добила своје, а најдужа чекања достижу 219 дана. Последице такве лежерости су погубне. Истраживање које је недавно урадила Мрежа за пословну подршку говори да свака просечна компанија има два пута више дугова од укупне своте с којом је почела рад. То говори о томе да је ризик од банкротства фирми које послују на нашем тржишту екстремно висок и посебно угрожава мала и средња предузећа.

Мрежа за пословну подршку је истраживање о наплати потаживања радила током прошлог и овог месеца. Анкета је спроведена у 25 општина и градова у Србији, а анкетирана су 424 привредна актера – 88 предузетника, 243 мале компаније, 57 средњих предузећа и 45 великих. Предузећа која након више од стотину дана и успеју да наплате потраживање треба да буду задовољна јер подаци истраживања показују да се 7,6 одсто потраживања уопште не наплати пошто дужници којима је роба испоручена уђу у блокаду  или оду у стечај и никада не измире дуговања.

У Србији се на наплату најдуже чека у грађевинарству – 219 дана, а најмање у банкарству – 13 дана

Најдуже се на наплату чека у области радова у електроенергетици и на гасним постројењима – чак 219 дана. Просечан период реализације испостављене фактуре код грађевинских радова износи 203 дана. Испод двеста дана чекају на наплату производи прехрамбене индустрије – 64, а само дан мање текстилни производи, колико прође док се не плате услуге одржавања и чишћења. Услуге штампања, односно израда маркетиншког  материјала, наплати се након 154 дана, а дан краће потребно је за плаћање намештаја. Следе грађевински материјал и услуге маркетинга и рекламе, који се плаћају након 151 и 150 дана. Код хемијских производа и беле технике и кућних апарата, период чекања на наплату је 148 и 145 дана. За консултантске услуга и услуге у области финансија на плаћање се чека 143 дана. Код фармацеутских производа и производа од гуме рокови плаћања достижу 129, односно 127 дана. У производњи и промету пластике чека се 119 дана. Озбиљан бизнис се данас не може замислити без рачунара, али и ИТ стручњаци морају да се стрпе, и то 112 дана. Најбоље пролазе банкари јер они на плаћање чекају 13 дана, и туристички посленици – 53 дана.


Далеко је још Унија

Приближавање Европској унији требало би да донесе скраћање рокова плаћања. У најразвијенијим земљама ЕУ рокови су 30 дана. Новије чланице ЕУ нису тако ревносне па се, рецимо, у Пољској испоручено наплати за 45 дана. Најновија чланица ЕУ, Хрватска, има још дужи рок – 60 дана. Упркос разликама, мора се признати да су одступања десетак дана, док код нас рокови плаћања премашују стотине дана.


У структури дуговања банке нису више оне којима се највише дугује. Листу дуговања предводе парафискални намети – 29,4 одсто, а банкари су на другом месту – 28,4 одсто анкетираних, а следе пословни партнери и добављачи – 21,5 проценат. Компаније и предузетници који су учествовали у анкети дугују држави за порезе, царине и акцизе – њих 11,3 одсто, а  све друго је заступљено с 9,1 одсто.

У односу на исту анкету рађену пошле године, највише су се смањила дуговања за акцизе: с 20,8 одсто на 11,3. Највише се повећао број комапнија које дугују за парафискалне намете, где је скок чак 7,5 одсто, док је код добављача тај проценат 4,9. То говори о томе да држава ефикасније наплаћује царине, порезе и акцизе.

Док чекају да наплате испоручено, а да би могли да наставе пословање и исплате плате и измире обавезе држави, привредници су принуђени на то да се задужују. Проблем се најчешће превазилази узмањем краткорочних кредита уз камату до 10 до 13 одсто годишње, што је цена за финансијску недисциплину.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести