Просечна плата рудара 87.000 динара

БЕОГРАД:  Укупан број запослених у рударском сектору с трећим кварталом 2019. је 26.076, а просечна нето зарада у рударској индустрији у првих осам месеци ове године износила је 87.000 динара, а бруто 120.900 динара, изјавио је државни секретар у Министарству енергетике Стевица Деђански.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Деђански је, поводом три деценије од највеће колективне рударске несреће у "Алексиначким рудницима", када је погинуло 90 рудара, рекао да тамо још није почео процес експлоатације.

"На овом месту данас се раде геолошка истраживања ради спровођења анализе могућности потенцијалне експлоатације. Тако је више него преурањено дати чак и процене о стању и потенцијалним могућностима", казао је Деђански за Политику.Деђански је напоменуо да се интересовање за рударски посао не смањује, него је и веће.

Тренутно у оквиру ЕПС-а и ЈП "Ресавица" има 13.635 запослених у процесу експлоатације угља, рекао је Деђански.Укупан број запослених у оквиру рударских басена "Колубара", "Костолац", и девет рудника у "Ресавици", износи 16.500, додао је он.

Деђански је истакао да је велико интересовање за отварање нових рудника од стране општина где се обављају истражне радње."Отварање рудника значи нови живот за регион. Ту долази до нових запошљавања, до плата које су веће од просека, до убирања рудне ренте и новац се користи за поправљање инфраструктуре у локалним самоуправама", напоменуо је Деђански.

Према његовим речима, ниво инвестиција у експлоатацији минералних сировина је у константном порасу."Само у 2018. имамо 100 милиона долара реализованих инвестиција у истраживања, а у периоду пре тога биле су 25 милиона долара", навео је Деђански.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести