Провера уплате 100 евра на сајту idp.trezor.gov.rs

НОВИ САД: Исплата 100 евра помоћи државе за оне који су се пријавили је почела, а да се не би ишло у банку и стајало у редовима, постоји лак начин да се провери да ли је новац уплаћен.
s
Фото: Dnevnik.rs

Све се може проверити у два корака. Потребно је посетити сајт idp.trezor.gov.rs, то јест исти онај на којем су се грађани и пријављивали за помоћ од 100 евра. Ту постоји опција „Провера статуса пријаве”, где је потребно убацити своје податке и одмах ће се видети да ли је новац на рачуну или не. У питању је много лакша опција него да се свакодневно обилазе шалтери банака.

За једнократну помоћ од 100 евра за све пунолетне грађане до сада се пријавило 4.050.000 људи. Последњи рок за пријаву је 5. јун. Дневно се помоћ исплаћује на рачуне 500.000 грађана.

Из Министарства финансија је речено да ће у наредних пет дана бити исплаћени сви који су се пријавили. Они грађани који се буду пријавили последњег дана, новац ће добити најкасније 7. јуна. То је прилика да покажемо колико је држава стабилна и јака, та мера је потпуно оправдала очекивања, речено је из Министарства.

Једнократно овлашћење остаје и за ових 100 евра, те уколико неко не може да подигне новац, може да овласти другу особу без овере код нотара, само уз личну карту онога ко има право на помоћ и онога ко новац подиже.

И ту смо показали колико желимо да будемо флексибилни и доведемо тај процес до краја у корист грађана Србије. подвучено је из Министарства.

Све у свему, сви грађани који се пријаве до 5. јуна добиће 100 евра државне помоћи.

Међутим, шта ако вам је истекла лична карта?

Премијерка Србије Ана Брнабић је истакла да је за све грађане важно да имају важећу личну карту.


Лична карта најкасније за 15 дана

Велико је питање да ли је могуће да они који данас предају захтев до 5. јуна и добију нову личну карту. По важећим прописима, надлежни орган, то јест МУП, дужан је да изда личну карту најкасније у року од 15 дана од дана подношења захтева. Значи да теоретски може и раније, али ако се добије за 15 дана, рок је истекао и остаје се без 100 евра.

Све у свему, све зависи од гужви и броја захтева у полицијској управи или станици, у месту пријављеног пребивалишта, односно боравишта. Важећа лична карта се морате имати па захтев свакако обавезно треба поднети, а ако нова испарава стигне на време, стићи ће и 100 евра.


Ако им је истекла током ковид-кризе, аутомтски се продужава, ако је пре тога, онда је то већ лична одговорност грађана према држави, прецизирала је она.

Како је додала, чак су увели на сајту Е-управе подсетник за грађане да им је истекла лична карта или други документ.

Колико год неки критковали политичку одлуку коју је донео привредни Кризни штаб – једна од директних мера, односно уплата 100 евра, чини ми се да су грађани униформно рекли да је фантастична мера, која им даје оптимизам да ћемо да пребродимо боље него већина земаља кризу због епидемије вируса Ковид-10, казала је Брнабићева.

Она је изјавила да јој је драго што се пријавио велики број грађана, и истакла да ће се то све вратити нашој привреди.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести