Провизија за замену оштећеног новца и до пет одсто

НОВИ САД: Свакоме се догодило да у радњи или на другом месту добије новчаницу која је оштећена те учесници у промету одбијају да је прихвате.
novac pare
Фото: Tanjug (Flickr)

Процедура замене оштећених новчаница је код нас прилично једноставна, али кошта. Оштећене банкноте, али и кованице, могу се заменити за исправне на шалтерима пословних банака. Мењају се динари и еври, провизија је од нуле до пет одсто. Да би била земењена, новчаница мора бити бар 51 одсто неоштећена. Банкнота не сме бити лепљива, паљена, умазана и слично.

Портал „Каматица” је истраживао где се мења оштећени новац, као и колико је за то потребно платити.

Прва станица за замену оштећеног новца су банке. У УниКредит банци кажу да је процес замене оштећених новчаница врло једноставан, а од докумената је потребна важећа лична карта. Малолетна лица не могу вршити замену.

У свим експозитурама наше банке грађани могу заменити оригиналну, а оштећену новчаницу динара и евра за нову. Провизија за замену динара износи два процента од номиналне вредности новчанице. За евро је то нешто више и износи пет процената од номиналне вредности новчанице. Наплаћује се у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије, објашњавају у УниКредит банци. Додају да, у складу с одлуком НБС, могу да прихвате оштећену новчаницу с најмање 51 одсто површине поднетог дела новчанице.

Еуробанка мења оштећене новчанице и кованице на шалтеру експозитура и то када се на замену поднесе најмање 51 одсто површине исправне новчанице, затим када новчаници недостаје део или делови уздуж макар једне њене ивице и у случају корозије на кованицама.


Улепљене и крадене се не мењају

Списак оштећених новчаница које се не могу заменити прилично је дуг. Банке их не прихватају јер ни Народна банка Србије такве новчанице не преузима од њих. Није могуће заменити новчанице које су исписане, поливене мастилом, обојене бојом било којег порекла, контаминиране, лепљиве, или оштећене ватром, труљењем или хемикалијама.

Не примају се ни новчанице које су умрљане упозоравајућом бојом којом се врши хемијска заштита новчаница од крађе, односно којом се новчанице боје у случају насилног отварања паковања новца. Није могућа ни замена новчаница којима је оштећен или недостаје један од заштитних елемената. 


За замену оштећених новчаница банка наплаћује провизију од три процента вредности новчанице. У случајевима у којима је оштећење новчанице веће од 51 одсто, ми новчаницу шаљемо Народној банци Србије, која даље одлучује да ли постоји основ за њену замену, или не, кажу у Еуробанци.

Сосијете женерал банка је један од ретких које не наплаћују провизију за замену оштећених динара.

Замена оштећеног ефективног страног новца обавља се уз провизију  од пет одсто по средњем курсу Народне банке Србије, потврдили су у тој банци. Додају и да се замена оштећеног новца може урадити у свакој експозитури Сосијете женерал банке, као и да није потребан ниједан документ.

Друга станица за замену оштећених новчаница могу бити мењачнице, али је ту избор прилично сужен. Наиме, то не раде све мењачнице већ само оне које имају уговоре с банкама које мењају оштећени новац.

Све оштећене новчанице се након преузимања од грађана повлаче из даље употребе. По преузимању, Народна банка Србије их прво поништава, а затим и уништава.

Д. В.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести