Провизије на картице морају бити преполовљене

Клијенти банака у Србији ускоро би могли осетити благодети од приближавања земље Европској унији: Народна банка Србије припрема пакет прописа чија ће примена обезбедити повољније услове за све кориснике.
provizija
Фото: Dnevnik.rs

Клијенти банака имаће јаснији и бољи преглед трошкова. Из НБС-а објашњавају да ће нови прописи бити хармонизовани с Директивом ЕУ 2014-92 а, коју су европски парламентарци одобрили 23. јула 2014, те Уредбом ЕУ број 2015-751. Поменути део европског законодавства односи се на накнаде платних рачуна и међубанкарске провизије повезане с платним картицама. Примена нових прописа код нас не само да ће помоћи клијентима већ представља и обавезу Републике Србије у процесу придруживања Европској унији.

Трговачке куће, као и угоститељи, већ дуже се жале на то да су накнаде које плаћају банкама за коришћење платних картица превисоке –неколико одсто по рачуну. Многи трговци их зато избегавају и од купаца траже кеш. Поменуте накнаде би ускоро могле пасти испод процента. Народна банка Србије је  на сајту објавила Нацрт закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима код платних тансакција везаних за картице. Предвиђене новине односе се на плаћања преко ПОС терминала, али и на виртуелне платне трансакције. Предвиђено је да се снижавање накнада уради фазно. Током првих девет месеци од почетка примене закона накнаде би се смањиле на ниво од 0,5 одсто за дебитне картице где се новац одмах скида с рачуна. Код кредитних картица предвиђена је провизија од 0,6 процената. После пола године предвиђено је да се провозије преполове – на 0,2 одсто за дебитни пластични новац и 0,3 за кредитни.

Нацрт закона је на јавној расправи, а примедбе и сугестије моћи да се доставе до 20. септембра ове године.


Јачање конкуренције

Основни циљ доношења закона је снижавање међубанкарских накнада. Тиме ће се створити услови да се појача конкуренција међу банкама, да се снизе трошкови за трговце који прихватају картице. У НБС-у очекују да примена тог закона донесе смањење трговачких накнада и ширење мреже за прихват платних картица.


Власници платних рачуна код банака често се жале да им није јасно које све услуге плаћају и колико оне износе. Ускоро би то требало да се промени. Припремају се прописи који треба да обезбеде корисницима рачуна бољи преглед накнада везаних за услуге с платног рачуна. Клијентима то треба да омогући јасан преглед које услуге по рачуну плаћају и колико. Нови пропис предвиђа да се то обавља уз смањено администрирање и без додатних трошкова. Такође, банке би убудуће требало да имају обавезу да осетљивим социјалним групама, попут, рецимо, корисника социјалне помоћи,  пружају део услуга без накнаде.

Те новине треба да прошире круг корисника рачуна на готово све. Платни рачуни су данас неопходни у свакодневном животу модерног човека.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести