Руф: Има простора за увећање плата и пензија, али...

БЕОГРАД: Одлазећи шеф Делегације ММФ-а у Србији Џејмс Руф изјавио је да у Србији има простора за увећање плата и пензија, али под условом да економија настави да расте и жели да постоји бољи оквир за исплату плата у јавном сектору и да се уведе формула за аутоматску индексацију пензија.
dzejms ruf mmf
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Руф је подсетио да су на почетку спровођења реформи пре четири године плате и пензије смањене, али да су у међувремену увећане, те да грађани данас добијају више него пре смањења.

Мислим да се са повећањем плата и пензија може наставити, али под условом да економија настави да расте. Желимо да у Србији постоји бољи оквир за плате у јавном сектору и постоји формула за аутоматску индексацију пензија, која мора бити у складу са растом привреде, рекао је Руф за РТС.

Према његовим речима, Србија је раније имала велике проблеме када су плате и пензије брже расле од економије и упозорио да то може изазвати фискалну кризу.

То морамо да избегнемо. Има простора за раст, али под условима, подвукао је Руф.

Оценио је да су се у последње четири године догодиле велике промене у српској економији, те да је од земље која је имала високи дефицит, чији је јавни дуг растао брзо и све је водило у праву могуће кризе, данас Србија земља са стабилном економијом.

Банке послују на здравим основама, јавне финансије су у бољој позицији, јавни дуг је близу 50 одсто БДП-а и даље опада. Истовремено, уложено је пуно напора у структурне реформе како би предузећа лакше инвестирала, а то значи већи привредни раст и нова радна места. Незапосленост је драстично смањена и износи негде око 11 одсто, указао је Руф.

Наводи да оно што је започето, а није завршено јесу управо структурне реформе, као би пословно окружење за инвестирање у Србији било боље, међу којима су реформе у пореској управи, затим приватизација предузећа, мање учешће државе у јавним предузећима.

Видели смо да је у извесној мери смањено учешће државе, смањен је број радних места у јавном сектору, а порастао број радних места у приватном. Имали смо приватизацију државних предузећа, тако да је директно учешће државе смањено, али с друге стране, држава мора да промени своју улогу, да покуша да не управља у економији, већ само да помаже предузећима како би лакше испоштовала прописе, навео је Руф.

Сматра да држава мора да настави с улагањима у јавну структуру која је, каже, стара, те да још много мора уложити у железницу и електродистрибуцију.

У случају потенцијалне економске кризе, о којој се у последње време све више говори, Руф каже да је Србија данас у бољој ситуцији и да је спремна за такав сценарио, али сматра да се криза у свету неће догодити.

О свом наследнику који ради као шеф делегације ММФ-а у Албанији, каже да има искуство и да познаје проблеме и питања региона. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести