СЕС: Без решења за плате 300.000 људи у јавним службама 

БЕОГРАД: Социјално-економски савет није успео да се договори о томе на који начин је могуће кроз Нацрт закона о запошљавању у јавним службама повећати радницима плате у свим оним јавним службама које нису обухваћене недавним повећањем плата.
Sednica SES-a Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Овај Закон се односи на око 300 хиљлада радника који раде на неодређено време како у културним, спортским, тако и здравственим установама.Након 73. седнице Савета, Љубисав Орбовић, председавајући Савета и председник Савета самосталних синдиката Србије рекао је да су расправе на седници овог владиног тела биле жестоке али коректне.

"Седница је трајала доста дуго, уз жестоке али коректне расправе. На жалост нисмо успели да дођемо до консезуса да се закон подржи. Већина синдиката који су учествовали у расправи су имачли позитивно мишљење међутим било је и оних синдиката попут синдиката културе и једним делм образовања који нису прихватили овај закон и из тог разлога нису дали позитивно мишљење", рекао је Орбовић. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Рузић изразио је жаљење зато што на Савету није било могуће направити консензус за повећање плата запослених у сектору културе и просвете. Иначе, када је у питању повећање плата у одређеном делу јавног сектора, Орбовоћ каже да ће Савет упутити влади и премијерки захтев за састанак како би се покушало да се ово питање разреши, рекао је Орбовић.

Такође, он је приметио да није надлежност Савета да доноси одлуке о повећању плата, на пример, радницима Поште, али да јесу синдикати покренули иницијативу код Владе да се о питању о повећању зарада разговара.

Он је навео да су разлози за незадовољство протести радника Пошта Србије ових дана и незадовољство платама, што је случај и с радницима РТС, запослених у ПИО Фонду, Националној служби.., код којих је дошло до смањења зарада од десет одсто, због тога што нису обухваћени повећањем плата већ, како је истакао, њихове плате стоје годинама у месту.

"Пошта је добила да исплати 13. плату, али тај део није споран, то се радило и протеклих година. Овде се ради о томе да они годинама не добијају повећање зарада, да је зарада поштара, некога са средњом стручном спремом, максимално са топлим оброком до 37.000 динара", казао је он.

Њихов основни захтев је повећање плата а не једнократана помоћ и то питање треба решавати кроз дискусију а не штрајковима, додао је Орбовић."Неприхватљиво је да 40 радника буде санкционисанмо зато што су учествовали у протестима", напоменуо је он.Председник УГ Независност Зоран Стојиљковић рекао је да нема довољно рационалног ображложења да кад је дошло до озбиљних привредних резултата, држава сад нема целовито решење за све оне којима су смањене зараде.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је да је на Савету било говора и о иницијатива тог Удружења да и даље остане на снази члан 45. Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање .

"Претила је могућност да се тај подстицај који се даје послодавцима за запошљавање људи са НСЗ ове године умањи или укине . Међутим од Министарства финансија смо имали сагласност да ће и даље да остане све до краја наредне године подстицај који је врло значајан", казао је он.

Такође, Атанацковић каже да ће ниже плате бити мање оптерехене порезима, односно неопорезиви део плата и да је Унији то обећано је из Министарства финансија.Он каже да ће се такође уредити и Закон о накнадама,односно о парафискалним наметима и да неће бити "искакања " одређених општина веће ће инвеститор унапред знати шта га очекује и колико ће плаћати за одређени "намет" и таксе.

Министра Ружића су након седнице Савета новинари телевизије Н1 питали да појасни свој став о Тањуг који је јуче изнео у Ужицу, а он поручио да то није тема, те да је у току званична конференција за штампу Социјално-економског савета. Како је рекао, иначе му није проблем да на то питање одговори у неком другом термину. 

Министар је јуце говорећи о помоћи државе медијима рекао, између осталог,и да медијји морају да се изборе за своју позицију на тржишту. "Не живимо у социјализму и онај ко се избори на тржишту тај ће и радити", рекао је Ружић, те у том контексту поменуо и захтев неформалне групе "За слободу медија" за затварање новинске агенције Танјуг, уз коментар: 

"То је као да затворите Кока колу да бисте помогли Пепсију". 

Ђорђевић о повишици у јавним службама:  Одговор ускоро

Министар рада Зоран Ђорђевић изјавио је да је данашњи састанак Социјално-економског савета био конструктиван и да влада мора да брине о улагањима, али и о послодавцима као и о радницима, те да очекује да ће акција сузбијања сиве економије и појачан рад инспекције наредне године додатно напунити буџетску касу. 

Ђорђевић каже да је став владе да оно што је предузето 2014. године било и још увек је непопуларно, али да се виде први позитивни ефекти мера штедње.

"Политика владе је да се троши колико се заради и мислимо да је тако најбоље", навео је Ђорђевић додајући да је не могуће очекивати да се за три године проблеми висине плата у држави реше.

Социјално-економски савет и Синдикати и Унија послодаваца виде да влада жели да својом политиком ради за добробит и радника али и послодаваца, сматра Ђорђевић, који каже да је његова обавеза да разговара с Министарством финансија о шансама за повећање плата службеницима у јавном сектору. 

На конкретно питање новинара да ли ће бити повишице плата за оне који нису обухваћени претходним мерама владе, Ђорђевић је рекао "видећемо, не могу да причам у име министарства финансија нити у име председнице владе", додајући да ће одговор на то питање стићи веома брзо.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести