СКОК ЦЕНА Свињско месо поскупело између 30 и 50 динара

НОВИ САД: Као и претходних година, тако је и ове почетком летњих месеци скочила цена свињског меса, и то између 30 и 50 динара по килограму.
meso svinjetina Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

У новосадским месницама, а ситуација је слична и у осталим градовима Србије, од пре два дана важе нове цене свињског меса.

Сада се цена килограма свињског бута креће између 460 и 490 динара, кареа и врата од 430 до 460, а филеа преко 700. Како су нам рекли продавци у новосадским месарама, поскупело је само свињско месо, док је цена јунећег порасла још прошлог месеца и креће се око 720 динара за килограм бута, док је розбратна око 200 динара јефтинија.

469 динара сада цена килограма свињског бута

Цена свињског меса порасла је и у Индустрији меса „Матијевић” 30 динара по килограму, те је килограм свињског бута тренутно 469 динара, а био је 439. По објашњењу власника Индустрије меса „Матијевић” Петра Матијевића, разлог за поскупљење свињског меса је раст цене живе ваге свиња.

„Цена товљеника је порасла са 145 динара килограм на 170, а тридесетак динара повећана је и цена у малопродаји, због несташице свиња на домаћем тржишту“,објаснио је Матијевић, додајући да је у Србији у последње време повећана потрошња свињетине због раста стандарда.


Цена одговара одгајивачима

Сточар Владислав Живановић из Удружења одгајивача свиња у Кузмину каже за „Дневник” да се тренутно за товљенике у Срему плаћа 170 динара по килограму живе ваге.

„Килограм живе ваге у протеклих неколико дана порастао је 20 динара, па сада 170 динара уместо 150, колико је био донедавно”, каже Живановић: „Међутим, и понуда и потражња су веома слабе. Цене живе ваге, а самим тим и у продавницама, увек током летњих месеци порасту јер се због туристичке сезоне повећа извоз свињетине у земље региона. Нама сточарима садашња цена од 170 динара килограм одговара јер само с њом имамо зараду. Претходна цена живе ваге од 150 динара килограм није нам доносила никакву зараду и с њом смо заправо били на нули. Са садашњом ценом имамо зараду од око 2.000 динара по товљенику.“


Свињско месо је поскупело и у месарама Индустрије меса „Ђурђевић” из Пећинаца, али у тој кланици сматрају да поремећај на тржишту неће дуго трајати, а не очекује се ни даље повећање цена. Слажу се с оценом да товљеника тренутно нема на домаћем тржишту и процењују да ће се понуда и тражња ускладити за петнаестак дана.

ПКБ корпорација Београд објавила је ценовник живе стоке, по којем се товне свиње продају по 170 динара килограм.

По подацима Система тржишних информација пољоприреде Србије, кланице у Србији за товљенике од 80 до 120 килограма плаћају у Београду 176 динара килограм, а у Јужнобачком, Јужнобанатском и Сремском округу 160. По СТИПС-у, на сточним пијацама товљеници су се прошле недеље продавали између 160 и 170 динара килограм.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести