Следи крај мораторијума, рате договорити с банкама

БЕОГРАД: Мораторијум од 90 дана на отплату кредита истиче следеће недеље па ће у уторак 30. јуна, односно, среду 1. јула, већина клијената банака морати да почне са исплатом привремено одложених рата.
Kredit/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Међутим, сваки клијент банке може са својим банкаром да разговара о евентуалном даљем одлагању својих обавеза а затим, банка може ако процени да је добро за њу и клијента, да додатно продужи мораторијум.

Један број клијената банака који су у почетку прихватили застој у отплати, у међувремену, и пре истека 90 дана, већ су почели са редовном исплатом рата.

Обзиром да је реч о различитим услугама банака, од кредита до дозвољеног прекорачења платног рачуна, и да у Србији има 26 банака, чији клијенти су физичка и правна лица, ни почетак враћања новца није исти код свих банака и за све клијенте.

Мораторијум уведен прописом Народне банке Србије подразумева застој у отплати обавеза у трајању од 90 дана, што по правилу обухвата три месечне рате дужника.

За сада нема званичне потврде да ће бити продужетака мораторијума од стране регулатора.

Из НБС подсећају да су банке у складу са Одлуком о привременим мерама за очување стабилности финансијског система имале на располагању регулаторну могућност да, поред мораторијума као обавезне олакшице, понуде клијенту и друге олакшице у вези са отплатом обавеза, попут дужег трајања застоја.

Из НБС поручују да је конкретна мера мораторијума, укључујући и њено трајање, пажљиво одмерена са аспекта потенцијалних потешкоћа са којима се грађани и привреда могу суочити у измиривању својих обавеза, као и са аспекта потребе очувања финансијске стабилности.

"Уз низ других мера и активности предузетих од стране Народне банке Србије и Владе Републике Србије, оправдано се очекује да прописани застој у отплати обавеза на начин на који је прописан, олакша последице кризе изазване вирусом", кажу за Тањуг у Централној банци.

Банке ће свака наспрам своје пословне политике помно пратити дешавања и излазити појединачно у сусрет клијентима за које процене да је потребно, рекао је Тањугу генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.

Банке протеклих дана обавештавају клијенте о тачним датумима када би требали да наставе са враћањем својих дугова.

На сајту једне од највећих банака у Србији, наводи се, на пример, да 29. јуна 2020. престају олакшице за кредите и факторинг, 30. јуна за дозвољено прекорачење платног рачуна, за кредитне картице и ванбилансне пласмане.

За клијенте који су прихватили мораторијум (застој у отплати обавеза) наставак у отплати обавеза по кредитима примењује се почев од 30. јуна 2020. године, у зависности од датума доспећа обавезе из иницијалног плана отплате

На пример, наводи ова банка, ако је клијент према плану отплате имао доспеће обавеза 15. априла, његова прва обавеза након мораторијума доспева 15. јула 2020, ако је клијент према плану отплате имао доспеће обавеза 30. марта, његова прва обавеза након мораторијума доспева 30. јуна.

Такође, ако је клијент имао доспеле ненаплаћене обавезе пре 21. марта ове године, исте банка у целости сматра доспелим на дан 30. јуна.

За клијенте који су прихватили мораторијум на дозвољено прекорачење платног рачуна, наплата обрачунате камате за март и редовне камате за јун биће извршена за физичка лица 30. јуна, односно за фирме 1. јула.

Када је реч о наплати обрачунате камате за април и редовне камате за јул биће извршена за физичка лица 31. јула, односно за правна лица 1. августа ове године...

У уторак 30. јуна, код ове банке, престаје мораторијум у отплати дуговања по кредитним платним картицама.

За Мастеркард и ВИСА кредитне картице прва обавеза након мораторијума биће, на пример, обрачуната 30. јуна и доспева за плаћање 10. јула.

Такође, код исте банке, за American Express кредитне картице прва обавеза након мораторијума биће обрачуната 30. јуна, а доспева за плаћање 15. јула...

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести