Случајеви тровања пчела сведени на минимум

БЕОГРАД: Сарадња пчелара и надлежних органа је све боља, што потврђује и број случајева тровања пчела који је ове године сведен на минимум, речено је данас на конференцији у Београду.
Pčele Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Председник Одбора за заштиту пчела Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Милош Богдановић, истакао је да је сарадња пчелара и надлежних органа добра и као пример навео случај у Националном парку "Фрушка Гора" где је прошле године постигнут договор да се третирање крпеља спроводи што касније, како не би долазило до потенцијалне опасности по пчеле.

"Тај договор је испоштован и ове године, а надам се да ће и следеће како пчеле не би биле у проблему", рекао је Богдановић.

Навео је да је током ове године било доста примера превентивног деловања у циљу спречавања тровања пчела, али да је забележен и један већи случај тровања пчела.

"Дошло је до тровања пчела у Сивцу, у општини Кула где је страдало више од 500 пчелињих заједница. Надлежни органи, Фитосанитарна инспекција и Ветеринарска инспекција, изашли су на терен, узели узорке и тренутно је тај поступак у судској процедури", рекао је Богдановић и захвалио тим инспекцијама на изузетној сарадњи.

Начелник Фитосанитарне инспекције у Управи за заштиту биља Министарства пољопривреде Ненад Милојевић је рекао да сарадња са СПОС-ом траје последњих 4-5 година и да је дала добре резултате јер, додао је, сваке године има све мање пријава од стране пчелара да се неправилно користе средства за заштиту биља.

Додао је да је Фитосанитарна инспекција, кроз свој рад, деловала превентивно пре свега у циљу спречавања употребе пестицида како би пчеле биле заштићене од угинућа.

Милојевић је апеловао на све пољопривредне произвођаче, посебно на воћаре, да средства за заштиту биља користе у складу са декларисаним упутством како би се смањио утицај на пчеле.

Начелник Ветеринарске инспекције у Управи за ветерину Министарства пољоприовреде Зоран Ивановић је рекао да је сарадња Управе за ветерину, Управе за заштиту биља и СПОС-а сваке године све боља.

"Заиста бих волео да у будућности заједно радимо на решавању и других проблема који нас муче, а не само тровања пчела зато што у пчеларству постоје и други проблеми које морамо да решавамо, конкретно око појаве заразних болести пчела", казао је он.

Координатор стручне службе СПОС-а Радивоје Ранковић је рекао да је СПОС једно од три удружења који су добили пројекат који финансира УСАИД.

Навео је да је реч о пројекту јавно-приватног дијалога и да је СПОС конкурисао са тематиком борбе и спречавања тровања пчела.

"Пројекат увелико траје, једна од примарних ствари је израда акционог плана који ће нам помоћи у нашем јавно-приватном дијалогу, у комуникацији која је одлична, али која може још више да напредује са ресорним управама и министарствима и сматрамо да је то велики корак у овој борби и велика ствар за српско пчеларство", рекао је Ранковић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести